ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Οδοιπορικό στο οχυρό Κελκαγιά (ιστορία και φωτο)

Οχυρό Κελκαγιά
Βρίσκεται στο ομώνυμο ύψωμα του Μπέλες, δύο χιλιόμετρα βόρεια - βορειοανατολικά του Ιστίμπεη. Ήταν έργο περίκλειστο, στεγανό και περιελάμβανε εννέα απλά πολυβολεία, τέσσερα διπλά, ένα αντιαρματικό πυροβολείο, τρία παρατηρητήρια, έναν οπτικό σταθμό, μια έξοδο με πολυβόλο και μια έξοδο με προβολέα. Το ανάπτυγμα των καταφυγίων ήταν 237 μέτρα και οι στοές συγκοινωνίας είχαν μήκος 690 μέτρα. Μαζί με το Ιστίμπεη και την Ποποτλίβιτσα ήταν τα πλησιέστερα προς τη μεθόριο.
Την 04.00΄ της 6ης Απριλίου, ο διοικητής πεζικού Σχης Καρπενησιώτης, ειδοποιεί το οχυρό για κινήσεις των Γερμανών προς το φυλάκιο Τριεθνές. Το οχυρό τίθεται σε συναγερμό και όλοι καταλαμβάνουν τις θέσεις τους. Την 05.10΄ ακούγονται οι πρώτοι πυροβολισμοί εναντίον του 153 Ελληνικού φυλακίου. Η επίθεση και εδώ ξεκίνησε ταυτόχρονα με το υπόλοιπο μέτωπο στο Μπέλες. Οι σκαπανείς εφόδου μετά από σκληρή, αλλά σύντομη, μάχη κατέλαβαν τα φυλάκια 151, 152, 153 και 154 και στράφηκαν προς Τίπιτς. Σκληρές μάχες έγιναν στο ύψωμα αυτό, που υπερασπίζονταν μικρή δύναμη. Η δύναμη αυτή αποδεκατίστηκε, όταν κυκλώθηκε από τον 12ο λόχο του 100ου Συντάγματος. Την 05.50΄προσβάλλεται το παρατηρητήριο του οχυρού. Την 06.10΄από πυροβόλο ευθυτενούς τροχιάς βλήμα προσκρούει στο φάτνωμα του παρατηρητηρίου, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημίες. Μετά από λίγο όμως δεύτερη βολή καταφέρνει να προσβάλει το εσωτερικό του παρατηρητηρίου. Από την έκρηξη τραυματίζονται ο υποδιοικητής του οχυρού και οι αγγελιοφόροι στρατιώτες.
 Ο διοικητής του οχυρού μένει μόνος του με τον τηλεφωνητή. Από το πρωί με συνεχείς πτήσεις πλήθος αεροσκαφών καθέτου εφορμήσεως βομβάρδιζαν το οχυρό και τα πάντα γύρω από αυτό φλέγονταν. Οι βολές εναντίον του παρατηρητηρίου εντάθηκαν και λίγο πριν το μεσημέρι εξουδετερώθηκε τελείως, καθώς πλήθος βλημάτων είχαν εκραγεί μέσα σ΄ αυτό. Τα πολυβολεία του οχυρού συνέχιζαν τις βολές τους εναντίον των Γερμανών , που πλησίαζαν κατά μάζες, αλλά δεν μπορούσαν να έχουν κανένα αποτέλεσμα εναντίον των πυροβόλων. Από τις εύστοχες βολές των αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυροβόλων αλλά και από τις συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς από αέρος, μέχρι το απόγευμα, είχαν εξουδετερωθεί όλα τα μετωπικά πολυβολεία και παρέμειναν ενεργά μόνο δύο. Όσα καταστρέφονταν αντικαθίσταντο γρήγορα από άλλα. Βολές Ελληνικού πυροβολικού εναντίον των πυροβόλων αυτών δεν επέφεραν σοβαρά αποτελέσματα, λόγω της μορφολογίας του εδάφους έτσι το πλευρό του Κελκαγιά έμεινε ακάλυπτο και κινδύνευε άμεσα, αφού και το πυροβόλο του Ιστίμπεη που δρούσε υπέρ του καταστράφηκε. 
Από τις πλαγιές του Τίπιτς ορεινοί κυνηγοί πλησίαζαν και σε λίγο είχαν ανέβει πάνω του. Υποβάλλεται αίτηση πραγματοποίησης βολών επί του οχυρού, η οποία και πραγματοποιείται. Ταυτόχρονα εκτοξεύονται δύο αντεπιθέσεις από τη φρουρά του οχυρού και ο εχθρός ανατρέπεται για λίγο. Νέα εχθρικά κύματα ενεργούν και εύστοχες βολές πυροβόλων καταστρέφουν τα εναπομείναντα πολυβολεία. Τις εσπερινές ώρες ανατινάζουν τις δύο βοηθητικές εξόδους του οχυρού και με χρήση εκρηκτικών διευρύνουν τα φατνώματα των αχρηστευθέντων έργων και έτσι εισέρχονται εντός των στοών όπου αρχίζει ένας σκληρός αλλά σύντομος αγώνας. Οι Γερμανοί που μπήκαν μέσα δεν ξεπερνούσαν τους είκοσι. Έμειναν όλοι τους εκεί νεκροί. Νύχτωσε όμως και η κατάσταση του οχυρού έγινε δραματική. Οι Γερμανοί πάνω στην επιφάνεια του, ανενόχλητοι, άρχισαν το κλείσιμο των φατνωμάτων με πέτρες και λάσπη. Με ειδικά μηχανήματα άνοιγαν τρύπες στις οποίες τοποθετούσαν εκρηκτικά και προσπαθούσαν να ανατινάξουν τα νεκρά πολυβολεία. 
Απευθύνεται έκκληση, σε βαθμό ικεσίας, προς την VIα ομάδα πυροβολικού του λοχαγού Προφαντόπουλου Κων/νου για την εκτέλεση των βολών επί του οχυρού, αλλά παίρνει απάντηση ότι τα βλήματα είναι μεγάλου διαμετρήματος και θα προξενήσουν βλάβες. Ο διοικητής του οχυρού του λέει πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον καθώς η επιφάνεια δέχθηκε βόμβες πολύ μεγαλύτερης ισχύος και δεν έπαθε τίποτε. Στην επισήμανση αυτή παίρνει την απάντηση «θα δω τι μπορώ να κάνω». Δεν έκανε τίποτε, γιατί τις στιγμές των συνδιαλέξεων είχε ήδη πάρει εντολή σύμπτυξης και βρισκόταν εν κινήσει.
 Η σύμπτυξη είχε διαταχθεί από την Ομάδα Μεραρχιών, μετά την κάθοδο των Γερμανών στη Ροδόπολη. Από τη στιγμή αυτή ο διοικητής συνειδητοποιεί ότι είναι πλέον μόνος του και οργανώνει άμυνα εντός των στοών. Τοποθετούν σάκους γεμάτους αλεύρι και κατασκευάζουν πρόχειρες θέσεις, για τα τρία εναπομείναντα πολυβόλα και τα ατομικά τυφέκια. Με χρήση μηχανημάτων διοχετεύουν καπνό εντός των στοών. Ο εξαερισμός όμως είναι αδύνατος, επειδή τα φατνώματα έχουν σφραγιστεί. Οι στοές έχουν γεμίσει αέρια, το οξυγόνο εξαντλήθηκε και οι λάμπες πετρελαίου έσβησαν από την έλλειψη του. Βαθύ σκοτάδι επικράτησε σ΄ όλους τους διαδρόμους. Η φρουρά φθάνει σε απελπιστική κατάσταση και ορισμένοι αρχίζουν να λιποθυμούν. Η κυκλοφορία είναι αδύνατη. Παρ΄ όλα αυτά ο διοικητής κινείται συνεχώς, χωρίς προσωπίδα, για να ενθαρρύνει τους στρατιώτες.
Καλεί τον επιλοχία Αγγέλου, του δίνει οδηγίες για τη φροντίδα του προσωπικού και παραλύει από την εισπνοή αερίων. Τον μετέφεραν εκτός οχυρού, στα χέρια. Ορισμένοι στρατιώτες βγήκαν από το οχυρό μισοπεθαμένοι και κάποιοι απ΄ αυτούς πέθαναν σε νοσοκομεία της Βουλγαρίας, όπου μεταφέρθηκαν ως αιχμάλωτοι. Από τη συνολική δύναμη του οχυρού των 3 αξιωματικών και 226 οπλιτών, έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος από τις βολές πυροβόλων ευθυτενούς τροχιάς και φλογοβόλων περί τους 30-35, ενώ 4-5 πέθαναν σε Βουλγαρικά νοσοκομεία από την εισπνοή των αερίων.
Τραυματίστηκαν ένας αξιωματικός και 22 στρατιώτες. Ο ηρωισμός όλων υπήρξε άφθαστος. Δεν δείλιασε κανείς. Ήταν η τελευταία πράξη του δράματος. 
Το Κελκαγιά έπεσε.

Η ιστορία και οι φωτογραφίες του οχυρού Κελκαγιά
είναι απο τον ακούραστο ιστορικό ερευνητή των οχυρών 

Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΙΜΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ''Διασκεδάζοντας με ρυθμούς της παράδοσης''10-6-2016

Σας περιμένουμε όλους να αποχαιρετήσουμε τη χορευτική χρονιά που κλείνει 
και να ευχηθούμε
 Καλό καλοκαίρι!

Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

ΤΣΙΜΟΥΧΕΣ ΕΜΠΡΟΣΘΙΟΥ ΤΡΟΧΟΥ/ΑΚΡΑΞΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ FIAT/NEW HOLLAND

Ειδικές τσιμούχες  εμπροσθίου τροχού/ακραξονίου για όλα τα τρακτέρ 
FIAT/FIATAGRI/NEW HOLLAND
Η σωστή και προσεκτική τοποθέτηση είναι βασικό στοιχείο
για την μακροχρόνια και αποδοτική λειτουργία.

Αφοι Κετσετζίδη οε 
  Μοναστηρίου 275
ΤΚ 54628 Θεσσαλονίκη

Εισαγωγές-εμπορία
Τηλ.2310513577
2310513323
Fax 2310531253
Κατασκευές τσιμουχών-στεγανών
2310550770
www.seals@kets.gr

Οδοιπορικό στο οχυρό Αρπαλούκι (φωτο)

Οχυρό Αρπαλούκι
Κατασκευάσθηκε στο ομώνυμο ύψωμα, περί τα οκτώ χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Νέου Πετριτσίου. Αποτελείτο από δυο στεγανά συγκροτήματα (Αρπαλούκι, Δίδυμοι) και περιελάμβανε οκτώ απλά πολυβολεία, τρία διπλά, δυο σύνθετα πολυβολεία- παρατηρητήρια, ένα σύνθετο διπλό πολυβολείο - προβολέα, ένα αντιαεροπορικό, δυο ολμοβολεία, ένα πυροβολείο, τέσσερα παρατηρητήρια, έναν οπτικό σταθμό, μία απλή έξοδο και μία με πολυβολείο. Το ανάπτυγμα των καταφυγίων ήταν 472 μέτρα, ενώ οι στοές συγκοινωνίας είχαν μήκος 1132 μέτρα. Ήταν αντοχής σε μεμονωμένες βολές 220 χιλιοστών.
Η επίθεση των Γερμανών, εναντίον του, ανατέθηκε στο τρίτο τάγμα του 100ου Ορεινού Συντάγματος κυνηγών.
Την 05.00΄, της 6ης Απριλίου, αρχίζει σφοδρός βομβαρδισμός του οχυρού από πυροβολικό διαφόρων διαμετρημάτων καθώς και από αεροπλάνα, που διήρκησε όλη μέρα. Εναντίον των αεροσκαφών έβαλε το μοναδικό αντιαεροπορικό του οχυρού. Ο βομβαρδισμός της αεροπορίας γινόταν με μεγάλες βόμβες, 500 – 1000 κιλών, ενώ το πυροβολικό έριξε πλήθος καπνογόνων και εμπρηστικών βλημάτων. Από τις εμπρηστικές βόμβες πήραν φωτιά οι πλαγιές και όλο το βουνό φλεγόταν. Παρά το σφοδρό βομβαρδισμό δεν παρατηρήθηκε καμία ενέργεια πεζικού εναντίον του οχυρού, καθώς καλύπτονταν από το Κελκαγιά και το Ιστίμπεη. Όταν οι καπνοί διαλύθηκαν παρατηρήθηκαν κινήσεις του εχθρού προς το οχυρό, από την κατεύθυνση του φυλακίου 155 και του υψώματος Τίπιτς. Αμέσως άρχισαν πυρά όλα τα αυτόματα όπλα, τα πυροβόλα και οι όλμοι του οχυρού.
Ξημερώνοντας η δεύτερη μέρα αρχίζει και πάλι ο βομβαρδισμός του οχυρού, με όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα, με πολύ μεγαλύτερη ένταση∙ σημάδι ότι κάτι ετοίμαζαν οι ορεινοί κυνηγοί. Το οχυρό εκτός από τα μετωπικά πυρά δέχεται τώρα πυρά και από τα πλάγια (Ιστίμπεη- Τίπιτς). Πυκνοί καπνοί έχουν τυφλώσει τα δυο συγκροτήματα του οχυρού και οι χειριστές των όπλων αδυνατούν να εκτελέσουν βολές. Επωφελούμενοι, από αυτό το γεγονός, οι Γερμανοί προσπαθούν να πλησιάσουν το συγκρότημα των Διδύμων με δυο λόχους σε πρώτη γραμμή. Ο βομβαρδισμός εντείνεται σε βαθμό σφοδρότητας. Οι βόμβες είναι τεράστιας ισχύος, κλονίζουν τα υπόγεια έργα και από τις δονήσεις σβήνουν όλες οι λάμπες και πυκνό σκοτάδι σκεπάζει το συγκρότημα. Παρ΄ όλα αυτά οι όλμοι και τα αυτόματα όπλα εκτοξεύουν με επιτυχία φραγμούς πυρός εναντίον των Γερμανών που προχωρούν ακάλυπτοι.
Παρά τα φονικά πυρά των αμυνομένων, οι Γερμανοί, ανεβαίνουν στην επιφάνεια των Διδύμων χρησιμοποιώντας τις νεκρές γωνίες και τους απυρόβλητους χώρους. Συνέπεια της διείσδυσης αυτής είναι η καταστροφή ορισμένων έργων αυτομάτων όπλων. Από τα φατνώματα των έργων αυτών διοχετεύονται αποπνικτικά αέρια στις στοές του συγκροτήματος και η παραμονή μέσα σ΄ αυτό είναι πλέον αδύνατη. Μετά την τροπή αυτή διατάσσεται η σύμπτυξη της φρουράς προς το κύριο συγκρότημα. Κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατο. Οι επιτιθέμενοι έχουν καταλάβει τις εισόδους του οχυρού και πυροβολούν όσους προσπαθούν να βγουν. Ο διοικητής του συγκροτήματος, έφεδρος ανθλγός Μανιάτης Ηρακλής, μαζί με έναν οπλίτη καταφέρνουν να βγουν και να φθάσουν στο κεντρικό οχυρό, ενώ όσοι δεν έχουν σκοτωθεί αναγκάζονται να αποσυρθούν στα ενδότερα και να παραδοθούν. 
Μετά την κατάληψη των Διδύμων ο εχθρός εξαπολύει επίθεση εναντίον του κυρίως συγκροτήματος, από τρείς πλέον κατευθύνσεις, αλλά οι επιθέσεις πνίγονται στο αίμα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκπέπονται περίπολοι, για να καλύψουν τους απυρόβλητους χώρους που δημιουργήθηκαν από την κατάληψη των Διδύμων. Οι περίπολοι αυτοί, σε συνδυασμό με τους φραγμούς πυρός, αποτρέπουν τα σχέδια του εχθρού. Ο εχθρός όμως είναι παντού. Έχει κυκλώσει το οχυρό και η ό,ποια αντίσταση πλέον είναι μάταιη. Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε, η διοίκηση του οχυρού (Τχης Καραθάνος) αιτείται από την Ομάδα Μεραρχιών τη σύμπτυξη της φρουράς προς τη γραμμή άμυνας της Μεραρχίας, η οποία και του δόθηκε. Στη διάρκεια της νύχτας, 7 προς 8 Απριλίου, η φρουρά συμπτύσσεται και από κατάλληλο δρομολόγιο κατεβαίνει προς τις γέφυρες του Στρυμόνα. 
Πλησιάζοντας περί τα 500 μέτρα αποστέλλεται περίπολος σε περιοχή του Νέου Πετριτσίου, προκειμένου να πληροφορηθεί το χώρο σύμπτυξης της Μεραρχίας. Η περίπολος συνεπλάκη με γερμανικό τμήμα. Από τη συμπλοκή αυτή σκοτώθηκε ο σκοπευτής πολυβόλου και τραυματίστηκε ο επιλοχίας Βλάχος. Η φρουρά κατευθύνεται προς τις γέφυρες του Στρυμόνα, τις οποίες βρίσκει κατεστραμμένες. Καταβάλλεται προσπάθεια ζεύξης αλλά δέχεται εχθρικά πυρά και ματαιώνεται η προσπάθεια. Αρχίζει αμέσως τρίωρος αγώνας, έως ότου σκοτεινιάσει, για είναι πιο εύκολη η σύμπτυξη προς τα Κρούσια. Τα πυρομαχικά όμως, μετά την αποχώρηση από το οχυρό, είναι ελάχιστα και εξαντλούνται γρήγορα. Διατάσσεται εφ΄ όπλου λόγχη και καταδιώκεται ο εχθρός περί τα 800 μέτρα. Κυριεύονται ορισμένα αυτόματα όπλα και οι ελπίδες μεγαλώνουν.
Όμως ο εχθρός ενισχύεται με όλμους. Για να μην υπάρξουν άσκοπες απώλειες και με δεδομένη την εξάντληση των φυσιγγίων, αναγκάζεται η φρουρά του οχυρού Αρπαλούκι να παραδοθεί, εκτός από ένα μικρό τμήμα, υπό αξιωματικό, το οποίο δεν ήθελε και άλλοι μεν πήδησαν στο Στρυμόνα και πέρασαν απέναντι, άλλοι δε διασκορπίστηκαν στους γύρω θάμνους και διέρρευσαν. Έτσι έληξε η μάχη του συγκροτήματος Αρπαλούκι- Δίδυμοι, που ήταν πολυαίμακτη για τους αντιπάλους. Ακριβή στοιχεία για τις Γερμανικές απώλειες δεν έγιναν γνωστά. Από τη φρουρά του οχυρού, που αποτελούνταν από έξι αξιωματικούς και τριακοσίους είκοσι δυο στρατιώτες, έπεσαν μαχόμενοι στο πεδίο της τιμής σαράντα επτά οπλίτες, ενώ τραυματίστηκαν δέκα πέντε
 Εντύπωση προκαλεί η δυσαναλογία των νεκρών με τους τραυματίες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι τραυματίες είναι πολλαπλάσιοι των νεκρών. Ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών εδώ οφείλεται στη χρήση πυροβόλων ευθυτενούς τροχιάς. Τα πυροβόλα αυτά είχαν τη δυνατότητα άμεσης προσβολής των θυρίδων των έργων και σε πολλές περιπτώσεις εισέρχονταν μέσα σ΄ αυτά, προκαλώντας ακαριαίους θανάτους.
Η αντιγραφή του ιστορικού  κειμένου και των φωτογραφιών είναι απο τη σελίδα του κυρίου 


Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Ο σύλλογος Γονιμιωτών Θεσσαλονίκης χόρεψε για καλό σκοπό...


''Ημέρα φιλανθρωπίας''
Οι Πολιτιστικός σύλλογος ''ΓΟΝΙΜΙΩΤΩΝ'' ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση συμμετείχε με το χορευτικό του στην εκδήλωση φιλανθρωπικού σκοπού της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αμπελοκήπων με την συνδρομή του Δήμου Αμπελοκήπων -Μενεμένης για την  συλλογή τροφίμων τα οποία θα διατεθούν υπέρ του ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ '' ΑΠΟΡΩΝ ΝΕΩΝ & ΓΕΡΟΝΤΩΝ ''


Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.


Κυριακή 29 Μαΐου 2016

29 ΜΑΙΟΥ 1453 Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΛΩ


"Το δε την πόλιν σοι δούναι ουτ' εμόν εστίν ουτ' άλλου των κατοικούντων εν αυτή, κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών".

"Το να σου παραδώσουμε την πόλη, δεν είναι δικαίωμα ούτε δικό μου ούτε άλλου από τους κατοικούντες σε αυτή. Γιατί απόφαση όλων μας είναι να πέσουμε, αμυνόμενοι, με τη θέλησή μας και δεν θα λυπηθούμε τη ζωή μας".
Κωνσταντίνος Παλαιολόγος προς τον Μωάμεθ Β΄

Αυτά έγιναν τότε το 1453
Σήμερα το 2016 τι γίνεται...

Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Η ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΙΟΥ 2016 ΕΓΙΝΕ Η ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΜΑΝΧΑΤΑΝ,ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ. 
ΜΙΑΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΓΕΜΑΤΗΣ ΑΙΜΑ ΑΘΩΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ.


ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ Η ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΜΑΣ.

Κάντε κλίκ στο http://iliasketsny.blogspot.gr/ 
και δείτε πολλές φωτο απο
τη συγκέντρωση των Ποντίων στη Νέα Υόρκη.

Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Συγκρουόμενα αυτοκίνητα (βιντεο)


Για πολλούς η πρώτη επαφή με τιμόνι αυτοκινήτου,πιθανόν 
να είναι το τιμόνι απο τα συγκρουόμενα αυτοκίνητα(αυκοκινητάκια)
Πόσες μάρκες άραγε ξοδέψαμε οδηγόντας αυτά τα αυτοκινητάκια 
που τα συναντούσαμε σε λούνα πάρκ και πανηγύρια...
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
και αναπολήστε...

Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

ΤΣΙΜΟΥΧΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΚΡΑΞΟΝΙΟΥ/ΕΜΠΡΟΣΘΙΟΥ ΤΡΟΧΟΥ ΓΙΑ ΤΡΑΚΤΕΡ DEUTZ

Ειδικές τσιμούχες εμπροσθίου τροχού/ακραξωνίου
 για τρακτέρ DEUTZ.
Η σωστή και προσεκτική τοποθέτηση είναι βασικό στοιχείο
για την μακροχρόνια και αποδοτική λειτουργία.

Αφοι Κετσετζίδη οε 
  Μοναστηρίου 275
ΤΚ 54628 Θεσσαλονίκη

Εισαγωγές-εμπορία
Τηλ.2310513577
2310513323
Fax 2310531253
Κατασκευές τσιμουχών-στεγανών
2310550770
www.seals@kets.gr