ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Αρχαία Ελληνικά μιλούν κάτοικοι του Πόντου!


Οι περισσότεροι νεοέλληνες μπορεί να μην μιλούν καθόλου την αρχαία Ελληνική γλώσσα, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για μια απομονωμένη κοινότητα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. 

Το Βρετανικό Independent σε δημοσίευμά του αναφέρει πως οι κάτοικοι της κοινότητας που βρίσκεται σε ένα σύμπλεγμα χωριών κοντά στην Τραπεζούντα, ομιλούν μια διάλεκτο η οποία έχει φανταστικές ομοιότητες με τα αρχαία Ελληνικά! 

 Μάλιστα, γλωσσολόγοι που μίλησαν για το θέμα, τονίζουν πως μέσω της γλώσσας αυτής, μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για την εξέλιξη των αρχαίων ελληνικών.
 Περίπου 5.000 άνθρωποι μιλούν τη Romeyka, η οποία έχει σημαντικές ομοιότητες με το αρχαίο λεξιλόγιο. 

Πρόκειται για μια ποικιλία ποντιακών ελληνικών η οποία σύμφωνα με τη φιλόλογο Ιωάννα Σιταρίδου, διατηρεί τη χρήση του απαρεμφάτου, την ώρα στα νέα Ελληνικά έχει χαθεί. 

Πάντως οι κάτοικοι των χωριών είναι μουσουλμάνοι και για αυτό παρέμειναν στην Τουρκία έπειτα από το 1923 όταν υπεγράφη η συνθήκη της Λωζάνης.

Να είστε όλες και όλοι καλά, 
εντός και εκτός Ελλάδας.

4 σχόλια:

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Φοβερο!!!!!!!!!!!!!

VAD είπε...

Φίλε Ανέστη,ως διάλεκτοι της κοινής νεοελληνικής γλωσσας,την οποία μιλούμε και γραφουμε,
αναγνωρίζονται από την επιστημη της γλωσσολογίας εκεινες οι μορφές της,οι οποίες διατηρουν στοιχεια απο τις αρχαιοελληνικές διαλεκτους(ιωνική,δωρική,αιολική,αττική).Αυτές ειναι τα κατωιταλικά,τα αρκαδοκυπριακά(τσακόνικα Αρκαδίας και κυπριακά),τα ποντιακά και τα καπαδοκκικά),προφανώς η διάλεκτος στην οποία αναφερεται το δημοσιευμα ειναι παραλλαγή της ποντιακής διαλέκτου...δεν αποτελει λοιπόν για μας εκπληξη η αποκάλυψη,δεν ειναι κάτι καινούριο,και στο δικό σου γλωσσικό περιβάλλον ακουσες και χρησιμοποίησες μια γλωσσα που διατηρει ακομα και ομηρικούς τυπους...
πχ."νέπε,Ανέστη!",
(Οδύσσεια)"Ανδρα μοι,έννεπε,μούσα"!

Είδες;:)

Anestis Ketsetzidis είπε...

Ρίκη
ευτυχώς οι ξένοι κατακαιρούς μας θυμίζουν την ιστορία μας.
Την καλημέρα μου.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Βασίλη
μην είσαι σίγουρος πως πολλοί ξέρουν τα αυτονόητα.
Την καλημέρα μου