Η συνηθισμένη φράση''πάμε για καφέ'' ή ''έλα για καφέ''
μας χαρακτηρίζει και πολλοί εννοούν
τον στιγμιαίο καφέ φραπέ.
Εμείς σήμερα όμως μιλάμε για τον δικό μας
Ελληνικό καφέ.
Η παρασκευή του Ελληνικού καφέ έχει κάποια μικρά
μυστικά
που τον κάνουν να ξεχωρίζει απο
τα νεροζούμια που μας σερβίρουν στα cafe
απο τις μηχανές.
Ο τέλειος ελληνικός καφές είναι στη χόβολη,
αλλά επειδή αυτό δεν είναι τόσο εφικτό
προτιμούμε να τον ψήσουμε σε γκαζάκι
και όχι σε''μάτι''ηλεκτρικής κουζίνας.
1)Παίρνουμε ένα καθαρό μπρίκι,κατα προτίμηση
μπρούτζινο και βάζουμε τόσα φλυτζανάκια νερό
όσοι και οι καφέδες που θέλουμε.
2)Βάζουμε απο μια καλή γεμάτη κουταλιά καφέ
για κάθε φλυτζάνι και όση ζάχαρη θέλουμε.
3)Στο γκαζάκι με μέτρια φωτιά βάζουμε το μπρίκι
πάνω και ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να λιώσει
ο καφές και η ζάχαρη και δεν ανακατεύουμε άλλο.
Μερικοι βάζουν τα υλικά,αφού αρχίσει το νερό
να ζεστενεται.
4)Το καφέ τον κατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις δούμε
τις πρώτες φουσκάλες να ανεβαίνουν στο μπρίκι.
Καλό είναι να μην ξεφυγουν και κολλήσουν
γύρω απο μπρίκι.
Άλλοι πάλι μόλις πάρει το πρώτο φούσκωμα
τον κατεβάζουν να χαμηλώσει το φούσκωμα,
και αμέσως πάλι τον βάζουν πάνω στη φωτιά.
5)Στη συνέχεια βάζουμε τον καφέ μας στο
φλυτζάνι μας-συνήθως όλοι έχουμε κάποιο δικό μας-
Αν οι καφέδες είναι πάνω από δύο βάζουμε απο λίγο
σε κάθε φλυτζάνι ώστε να μοραστεί σωστά ο καφές μας.
Στις μέρες μας είναι πλέον μόδα ο διπλός
Ελληνικός με το γνωστό κουπάτος,μιας
και σερβίρεται σε μεγάλη κούπα.
Στις μέρες μας είναι πλέον μόδα ο διπλός
Ελληνικός με το γνωστό κουπάτος,μιας
και σερβίρεται σε μεγάλη κούπα.
6)Επίσης στούς καφέδες, υπάρχει διαφορά από μάρκα σε μάρκα.
Γι’ αυτό δοκιμάστε πολλούς
ώστε να δείτε ποιός
θα σας κάνει τον πιο καλό ελληνικό καφέ.
7)Για πετυχημένο καφέ πρέπει πάντα να τον έχουμε
φυλαγμένο σε γυάλινο σκεύος ερμητικά κλειστό
και ποτέ να μην τον αφήνουμε για καιρό
στο ράφι γιατί ο καφές χάνει τη γεύση
και το άρωμα του.
Ελπίζω να κάλυψα τα βασικά περί καφέ.
Άντε να απολαύσω και εγώ τον δικό μου
σκέτο διπλό Ελληνικό.
Άντε να απολαύσω και εγώ τον δικό μου
σκέτο διπλό Ελληνικό.
Καλό σαββατοκύριακο
με ελληνικό καφέ,
με ελληνικό καφέ,
σε όλες και όλους,
εντός και εκτός Ελλάδας.
11 σχόλια:
Ελληνικός καφές,απ'τις μικροαπολαυσεις που ομορφαινουν τη ζωή!Πρόταση,σερβιρουμε τον καφέ στο φλιτζάνι,τον αφήνουμε για ενα λεπτό να καθίσει και μετά τον απολαμβάνουμε,αποφευγοντας βεβαιως το κατακάθι...
Καλό Σαββατοκύριακο...
Ανέστη ωραία συνταγή.Παλιά υπήρχαν στα παραδοσιακά καφενεία μια συσκευή που δούλευε με γκάζι από κάτω και από πάνω κάτι σαν ταψί που είχε μέσα άμμο θαλάσης.Η άμμο ζεσταινόταν από το γκάζι και ο καφετζής μπορούσε να βάλει ταυτόχρονα 10-15 μπρίκια.Αυτός ήταν ο καλύτερος καφές που έχω πιεί στην Π.Κοκκινιά στον "Γκίκα"χωρίς όμως να κάνω και Ναργιλέ μιας και το κατάστημα τότε διέθετε και καμιά 35αριά Ναργιλέδες και τους αντίστοιχους θεριακλήδες κοκκινιώτες μάγκες.
Υπάρχουν και τώρα μαγαζιά Μάρκο με χόβολη και μάλιστα cafe που δεν το περιμένεις.
Αλλά μια απορία μήπως ξέρει κανείς σε ποια περιοχή στην Ελλάδα υπάρχει δένδρο που βγάζει σπόρους καφέ και μάλιστα την Ελληνική ποικιλία "Ελληνικός καφές" ;
Ανέστη το συγκεκριμένο μαγαζί με το συγκεκριμένο σέρβις που είναι ; Πονηρέ μόνο για σένα ;
Πολύ σωστός ο Επόπτης!!
Και ακόμη σωστότερος ο Blogger που αφήνει ελεύθερα τα σχόλια,χωρίς τις βλακείες που ζητάνε τα άλλα Blog!!!
Μπράβο!! είσαι Δημοκράτης. - δεν πέφτης στη παγίδα τις δήθεν ασφάλειας-
Ετσι όπως πάνε σε λίγο θα μας ζητάνε και τον αριθμό ταυτότητας για να δημοσιεύσουν ενα σχόλιο!!!!!
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΟΤΑΝ ΑΝΤΙ ΖΑΧΑΡΗΣ ΒΑΛΕΙΣ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΜΕΛΙ ΕΓΩ ΠΙΝΩ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΤΟΜΑΧΙ ΚΑΙ ΚΑΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΦΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑ ΠΙΕΙ ΚΑΦΕ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ . ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΖΩΗΡΟΣ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΔΕ ΤΥΧΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ .
Βασίλη
έχεις δίκαιο,θα το προσθέσω στη συνταγή.
Μάρκο
σε είχα για πολύ μικρότερο ....
Τώρα στους καφενέδες καφέ χωρίς τσιγάρο.
Φώτη
κάνε υπομονή να πιούμε τον άλλο μήνα.
Ανώνυμε-η
μεγάλο κεφάλαιο αυτό περί δημοκρατίας.Οι περισσότεροι αναγνώστες του Mygonimo είναι μου γνωστοί και μάλιστα με τους περισσότερους ήπιαμε απο ένα ποτήρι νερό έως τσίπουρα...πολύ καλή η περέα μου.
Ανώνυμος-η 12.47
εχεις δίκαιο μιας και πολλοί είναι αυτοί που βάζουν μέλι αντι λευκής ζάχαρης.
Καλά να είσαι.
Δημοσίευση σχολίου