ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Φάρμακο το ριγανέλαιο



Η επιχείρηση του Κιλκίς που επενδύει στην εναλλακτική γεωργία και στις πολύτιμες ιαματικές ιδιότητες που έχουν τα αρωματικά φυτά της πατρίδας μας

της Άννης Καρολίδου
Για τον Παναγιώτη Τσινόπουλο και τη Λουφάκης Χημικά, η πίστη τους στον πλούτο της ελληνικής φύσης, έγινε εταιρεία που ακούει στο όνομα «Panaroma ΕΠΕ», μία επιχειρηματική πρωτοβουλία που επενδύει στην εναλλακτική γεωργία και στις πολύτιμες  ιαματικές ιδιότητες που έχουν τα αρωματικά φυτά της πατρίδας μας.
«Ξεκινήσαμε το 2007, με τη δημιουργία αποστακτηρίου αιθέριων ελαίων από ελληνικά αρωματικά φυτά, στο Χέρσο Κιλκίς. Ξεκινήσαμε από τη ρίγανη, γιατί είναι το φυτό που στη χώρα μας καλλιεργείται στις μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά και γιατί είναι ένα φυτό που έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Η ελληνική ρίγανη είναι περιζήτητη, παράγουμε αιθέριο έλαιο ρίγανης που εξάγουμε σε ποσοστό 95% και τώρα ετοιμαζόμαστε να παρασκευάσουμε τελικά προϊόντα, τα οποία με τις αντιβακτηριακές, αντιπαρασιτικές και ισχυρές αντιϊικές τους ιδιότητες μπορούν δυνητικά να αντικαταστήσουν τα αντιβιοτικά και τα φάρμακα στις ζωοτροφές».
Η Panaroma λοιπόν ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα, πιθανώς και μέσα στο 2013, αν προλάβει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες, όπως αποκάλυψε στη Voria.gr ο Παναγιώτης Τσινόπουλος, χημικός με σπουδές στη Φαρμακολογία.
«Πίστευα στα αρωματικά φυτά, στις πολύτιμες βιολογικές δράσεις που έχουν τα αιθέρια έλαια τους. Η ζήτηση ειδικά για τα βότανα της ελληνικής γης είναι τεράστια στη διεθνή αγορά, για τη ρίγανη, το θυμάρι, το χαμομήλι, το φασκόμηλο το ελληνικό, τη δάφνη. Είναι ένας πλούτος στο οποίο θα έπρεπε να αρχίσουμε να επενδύουμε πριν χρόνια, πριν ίσως 20 χρόνια και παραπάνω», τονίζει ο κ. Τσινόπουλος ο οποίος συμπληρώνει εκφράζοντας κι' ένα παράπονο.
«Δυστυχώς σε αυτό τον πλούτο δεν έχουν ακόμη πιστέψει Πολιτεία αλλά και οι αγρότες. Η Πολιτεία δεν χρηματοδοτεί τις καλλιέργειες, ενώ οι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να ξεκινήσουν μη επιδοτούμενες καλλιέργειες. Εμείς στην Panaroma, είχαμε πριν δύο χρόνια αναγκαστεί να λειτουργήσουμε ενισχυτικά, να επιδοτήσουμε τους αγρότες, αγοράζοντας εκ των προτέρων την παραγωγή τους».
Σήμερα η Panaroma αγοράζει ρίγανη από όλη την Ελλάδα, από συμβατικές αλλά και βιολογικές καλλιέργειες και εξάγει την παραγωγή της σε Αυστραλία και Αμερική, για σκευάσματα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, αλλά και στην Κίνα.
«Το ριγανέλαιο σκοτώνει τους παθογόνους οργανισμούς και παράλληλα θωρακίζει και ενισχύει τον οργανισμό. Η χρήση τέτοιων συμπληρωμάτων είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται η βιολογική κτηνοτροφία. Η Panaroma θα μπει στο χώρο αυτό, παράγοντας προϊόντα σε στερεή μορφή, που μπορούν να προστεθούν στις ζωοτροφές, αλλά και σε υγρή μορφή που προστίθενται στο νερό. Έχουμε την τεχνογνωσία όπως βέβαια και την πολύ σημαντική υποστήριξη της «Λουφάκης», εξήγησε ο κ. Τσινόπουλος.
Για την Ελλάδα, τα αρωματικά φυτά αποτελούν μία ανεκμετάλλευτη πηγή πλούτου, γιατί οι εδαφο-κλιματολιτικές συνθήκες είναι τέτοιες που οι ιδιότητες των ελληνικών φυτών και οι υψηλές συγκεντρώσεις τους σε δραστικές ουσίες, τα κάνουν περιζήτητα.
Σήμερα η περισσότερη ρίγανη στη χώρα μας παράγεται στην περιοχή του Σοχού Θεσσαλονίκης. Οι παραγόμενες ποσότητες όμως δεν αρκούν και η Panaroma αποστάζει και άγρια ρίγανη που συγκεντρώνουν συλλέκτες.
«Όλα τα αρωματικά που αποστάξαμε, φασκόμηλο, θυμάρι, δάφνη, δίνουν εξαιρετικά αιθέρια έλαια, όμως δυστυχώς οι αγρότες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε καλλιέργειες χωρίς να υπάρχουν ενισχύσεις. Υπάρχει ζήτηση από το εξωτερικό γιατί οι ξένοι γνωρίζουν τις μοναδικές ιδιότητες των ελληνικών βοτάνων, αλλά στη χώρα μας δεν αποφασίζουμε να μπούμε δυναμικά στην παραγωγή, παρότι η βιομηχανία παραγωγής αιθέριων ελαίων μπορεί να αποτελέσει μελλοντική διέξοδο για πολλούς Έλληνες παραγωγούς», καταλήγει ο κ. Τσινόπουλος.
VORIA.GR

Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: