ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

14 & 15 ΜΑΙΟΥ 2016 ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΡΟΥΠΕΛ ΚΑΙ ΙΣΤΙΜΠΕΗ


Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προώθηση του ιστορικού τουρισμού, ο δήμος Σιντικής στις Σέρρες διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διήμερο ιστορικών αναβιώσεων στα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη.
Στόχος της διοργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι η θεσμοθέτηση και η καθιέρωση ενός ιστορικού φεστιβάλ αναβίωσης, που θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να βιώσουν στιγμές από εκείνα τα γεγονότα, που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.
Οι εκδηλώσεις –από ομάδες αναβιωτών που έχουν προσκληθεί- θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μάιου στα οχυρά Ιστίμπεη και Ρούπελ αντίστοιχα. Παράλληλα σε όλη τη διάρκεια του διημέρου θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις στους χώρους του Οχυρού Ρούπελ (εκθέσεις φωτογραφίας, μοντελισμού, αναβιωτών κ.α.) ενώ χώροι των υπόγειων στοών θα ανοίξουν πρώτη φορά για το κοινό.
Να είμαστε όλοι εκεί. 
Το αξίζουν οι ήρωες μας.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη θα υποστηρίξει τη διήμερη εκδήλωση "ΡΟΥΠΕΛ 1941-Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ", που διοργανώνει ο Δήμος Σιντικής σε συνεργασία με την ΑΠΟΔΡΑΣΙ στις 14 και 15 Μαΐου 2016. O Δήμος Σιντικής παίρνει τη σκυτάλη από το Σύνδεσμο Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη, που διοργάνωσε την 1η αναπαράσταση της Μάχης των Οχυρών (προσπάθεια ανακατάληψης της επιφάνειας του Οχυρού Ιστίμπεη) κι αναλαμβάνει να συνεχίσει να δίνει 
ζωή στην Ιστορία με τις αναπαραστάσεις σε Ιστίμπεη και Ρούπελ.
Όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν το Ιστίμπεη, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου προβλέπεται να ανοίξει για το κοινό το Σάββατο 14 Μαΐου από τις 10:00 και, παράλληλα με το Ρούπελ, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στις στοές και η προβλεπόμενη αναπαράσταση. Ο Σύνδεσμος Φίλων
Οχυρού Ιστίμπεη θα είναι παρών στις εκδηλώσεις τόσο στο Ιστίμπεη όσο και στο Ρούπελ, συμβάλλοντας στην επιτυχία των εκδηλώσεων, ενημερώνοντας το κοινό με ιστορικές και άλλες πληροφορίες. Πιο συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος θα αναλάβει:
1. Περίπτερο ενημέρωσης στο προαύλιο χώρο του Ιστίμπεη και του Ρούπελ
2. Έκθεση ζωγραφικής από έργα που προέκυψαν από τον 2ο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη σε συνεργασία με την Δνση Πρωοτβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Σερρών (πήραν μέρος 500 μαθητές από 23 σχολεία του Νομού Σερρών).
3. Ξενάγηση στις στοές του Οχυρού Ιστίμπεη από μέλη του Συνδέσμου.
4. Έκθεση ιστορικής φωτογραφίας μέσα στις στοές του Οχυρού Ιστίμπεη
5. Τοποθέτηση ηχητικών εφέ εντός των στοών του Οχυρού Ιστίμπεη
Να είστε όλοι εκεί!
"Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται", ήταν η ηρωική απάντηση του Αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου, διοικητή του οχυρού Ρούπελ στους Γερμανούς αγγελιοφόρους στις 9/4/1941, όταν του ζήτησαν την παράδοση του οχυρού. Οι Γερμανοί απεσταλμένοι ενημέρωσαν τον Δουράτσο πως ο αγώνας του είναι μάταιος, καθώς έχει υπογραφεί η συνθηκολόγηση στην Θεσσαλονίκη μεταξύ του διοικητή του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας, Αντιστράτηγου Μπακόπουλου και του διοικητή της 2ης Γερμανικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, Αντιστράτηγου Φάελ. «Τότε ο ταγματάρχης Δουράτσος, ως διοικητής του Ρούπελ , απάντησε πως "Εμείς διαταγές δεχόμαστε μόνο από τους ιεραρχικά προϊσταμένους μας και ο αγών θα συνεχιστεί. 
Πάσαν δέ απόπειρα προσεγγίσεως του οχυρού θα συντριβεί".

Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: