ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

ΟΙ "ΦΙΛΟΙ ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ" ΣΤΗ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ

Την 6η Ιουνίου 1944 (D-DAY) 160.000 στρατιώτες με 5.000 πλοία έκαναν απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας με σκοπό να ελευθερώσουν την Ευρώπη από τον ναζισμό. Μεταξύ αυτών ήταν και οι Ελληνικές κορβέτες ΤΟΜΠΑΖΗΣ και ΚΡΙΕΖΗΣ. Στις εκδηλώσεις μνήμης της 72ης επετείου από την απόβαση των συμμάχων παρευρέθηκε 10μελής αποστολή του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη (με έδρα το Νέο Πετρίτσι Σερρών,www.istibeifort.com). Με την Ελληνική σημαία στο στήθος υπενθύμισαν στους πολυάριθμους επισκέπτες την καθοριστική συμμετοχή της Ελλάδας στην έκβαση του Β΄ΠΠ.
Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του μαθητικού διαγωνισμού με θέμα «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Σερρών. Το 4ήμερο ταξίδι στη Νορμανδία ήταν το μεγάλο έπαθλο για τη νικήτρια του διαγωνισμού, μαθήτρια Σοφία Παζιώνη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιδηροκάστρου, η οποία μαζί με τη μητέρα και τη δασκάλα της παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις στη Νορμανδία. Το ταξίδι-έπαθλο πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.
Μαζί με τις αποσκευές η αποστολή του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη έφερε στην Ελλάδα εικόνες από το μέλλον που αξίζει η πρόσφατη ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τις οποίες προτίθεται να αξιολογήσει και να μεθοδεύσει ενέργειες για την ανάδειξη της Μάχης των Οχυρών ως γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Προς αυτήν την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκαν επαφές με ομάδες αναβίωσης ξένων χωρών, αλλά και τοπικούς παράγοντες στη Νορμανδία με σκοπό την ανάπτυξη μελλοντικών συνεργασιών.
Ακτή OMAHA, ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ.
Ακτή OMAHA, Νορμανδία.
Οι Φίλοι Οχυρού Ιστίμπεη με Γάλλους αναβιωτές (από το Παρίσι) που φορούν την αμερικανική στολή των DOGS RED που έκαναν απόβαση στην ακτή OMAHA το 1944. Ο πρόεδρός τους είναι απόγονος Ζακυνθινού στρατιώτη της Λεγεώνας των Ξένων, ονόματι Ζαφειράτος.
PEGASUS BRIDGE. Αναμνηστική φωτογραφία με Καναδούς στρατιωτικούς (εν ενεργεία) που συμμετείχαν ως αντιπροσωπεία στην τελετή μνήμης των αγωνιστών που πολέμησαν για την ελευθερία
Πολεμικό Μουσείο Bayex
Sainte mer eglise, ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ. Στην πλατεία αυτήν έπεσαν οι αμερικανοί αλεξιπτωτιστές και τους θέρισαν τα γερμανικά πολυβόλα. Ο μόνος που γλύτωσε ήταν ένας στρατιώτης που το αλεξίπτωτό του σκάλωσε στο καμπαναριό. Ομοίωμά του φαίνεται στη φωτογραφία.
Περιμένοντας την απόβαση στην ακτή JUTAH.

Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: