ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΩΝ ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ 3-3-2017



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου στο Νέο Πετρίτσι Σερρών, όπου μεταξύ άλλων σοβαρών θεμάτων, έγινε η επίσημη παρουσίαση των επερχόμενων δράσεων του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη για την 76η επέτειο από τη Μάχη των Οχυρών. Θα πραγματοποιηθούν 7-8-9 Απριλίου και θα περιλαμβάνουν:
 Παρασκευή 7 Απριλίου 2017: Εκδήλωση βράβευσης του Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ» στο θέατρο ΑΣΤΕΡΙΑ στις Σέρρες. Φέτος υλοποιείται σε συνεργασία του Συνδέσμου με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές θα λάβουν δίπλωμα συμμετοχής, ενώ αυτοί που θα βραβευτούν θα λάβουν μια σειρά ιστορικών βιβλίων (δωρεές οργανισμών και ερευνητών). Το μεγάλο έπαθλο είναι ένα 4ήμερο ταξίδι στη Νορμανδία (τον Ιούνιο) για έναν/μία μαθητή/τρια μαζί με τον γονέα και τον εκπαιδευτικό που επέβλεψε την βραβευμένη εργασία, όπου για δεύτερη χρονιά ο Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη για λήψη τεχνογνωσίας σε θέματα αναβιωτικών δράσεων και εκδηλώσεων μνήμης ιστορικών γεγονότων. Το έπαθλο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
 Σάββατο 8 Απριλίου 2017: Για πρώτη φορά διοργανώνεται αγώνας δρόμου με την επωνυμία «ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ» στο Οχυρό Ιστίμπεη, με σκοπό την ανάδειξη της Μάχης των Οχυρών ως ιστορικό γεγονός που σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία. Πρόκειται για διαδρομή 14χλμ η οποία θα ξεκινά από την επιφάνεια του Ιστίμπεη και θα καταλήγει σε αυτό. Κατά τον τερματισμό οι αθλητές θα καταθέτουν ένα κλαδί ελιάς ως ένδειξη τιμής στους ήρωες που πολέμησαν για την Πατρίδα, συμβολίζοντας την επιθυμία για ειρήνη. Ο Σύνδεσμος συνεργάζεται στενά με το ΑΣΑΕΔ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και θα υπάρχουν συμμετοχές τόσο από πολίτες, όσο και από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (η δράση έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων). Σημαντική θα είναι η συμβολή της ομάδας διάσωσης ΕΠΟΜΕΑ Σιντικής, του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Ν.Σερρών και του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Ν.Σερρών.
 Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Απριλίου 2017: Για τέταρτη χρονιά ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με την Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940 (από Αθήνα) θα παρουσιάσει αναβιωτικές δράσεις. Φέτος θα συμμετέχουν άλλες τρεις ομάδες αναβίωσης από το εξωτερικό (δύο από Πολωνία και μία από Σλοβακία). Θα παρουσιαστούν αναβιωτικά διοράματα στρατιωτών και ποικίλες αναβιωτικές δράσεις σε χώρο του παλαιού στρατοπέδου του Νέου Πετριτσίου, τις οποίες θα μπορεί να επισκέπτεται το κοινό το Σάββατο 8 Απριλίου και Κυριακή 9 Απριλίου από τις 14:00 ως και τις 20:00. Σε παρακείμενο χώρο θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την Κυριακή 9 Απριλίου αμέσως μετά την τελετή μνήμης των πεσόντων στη Μάχη των Οχυρών (που διοργανώνει η Στρατιωτική Αρχή), θα πραγματοποιηθεί αναπαράσταση μάχης που δόθηκε στην επιφάνεια του Οχυρού Ιστίμπεη.
Οι εκδηλώσεις τελούν υπο την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Μακεδονίας-Θράκης και αναμένεται να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Στη συνέχεια συζητήθηκε το αίτημα του Συνδέσμου προς την Υπηρεσία αξιοποίησης στρατιωτικών ακινήτων για αξιοποίηση του κτιρίου της τέως Λέσχης Αξιωματικών Νέου Πετριτσίου (που ρημάζει από την αχρησία). Τον Μάρτιο του 2016 ο Σύνδεσμος υπέβαλε ολοκληρωμένο αίτημα για παραχώρηση της Λέσχης Ν.Πετριτσίου και δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Ιστορίας με επίκεντρο τη Μάχη των Οχυρών. Η υλοποίηση αυτού θα αποτελέσει πόλο έλξης οργανωμένων επισκέψεων μαθητών και συλλόγων όπου θα μαθαίνουν την Ιστορία τη Μάχης των Οχυρών μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και δραστηριότητες. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η προσέγγιση της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού για συνεργασία, ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν στη Μάχη των Οχυρών και να δημιουργηθεί ένα σημείο πρόσβασης σε στοιχεία που ενδιαφέρουν ερευνητές και ιστορικούς. Δυστυχώς μετά από την παρέλευση 1 έτους από το έγγραφο αίτημα η εν λόγω Υπηρεσία ΔΕΝ μπήκε στον κόπο να απαντήσει.
Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση των ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν για την επισκευή του δρόμου που οδηγεί στο Οχυρό Ιστίμπεη. Τον Σεπτέμβριο 2016 ο Σύνδεσμος απέστειλε αίτημα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για την εκδήλωση ενεργειών που θα οδηγήσουν στην επισκευή του δρόμου. Η απάντηση ήταν άμεση (μέσω του Γ΄ΣΣ), πλην όμως ζητήθηκε η δυνατότητα συνδρομής από τους τοπικούς/κρατικούς φορείς και η εξασφάλιση άδειας για παρέμβαση στο οδόστρωμα από τον φορέα στον οποίον ανήκει ο δρόμος. Τον Οκτώβριο 2016 ο Σύνδεσμος διαβίβασε το αίτημα προς την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και το Δήμο Σιντικής. Τέλη Νοεμβρίου εστάλη εκ νέου το αίτημα καθώς ουδείς απάντησε. Η απάντηση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ήταν αρνητική μεταβιβάζοντας την ευθύνη στον Δήμο Σιντικής με το αιτιολογικό ότι εκεί ανήκει ο δρόμος. Ο Δήμος Σιντικής απάντησε (τέλη Δεκεμβρίου) αρνητικά υποστηρίζοντας ότι ο δρόμος που οδηγεί στο Ιστίμπεη ΔΕΝ αποτελεί ιδιοκτησία του. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι για τις εκδηλώσεις του Απριλίου θα επισκεφθεί το Ιστίμπεη μεγάλος αριθμός επισκεπτών, ενώ ο δρόμος βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.
Μεγάλη ήταν η δυσαρέσκεια των παρευρισκομένων για την αρνητική στάση του Δήμου καθώς και για τον αναιτιολόγητο παραγκωνισμό του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη από τις ημερίδες που διοργανώνει ο Δήμος Σιντικής για την ανάδειξη της Μάχης των Οχυρών (στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και Θεσσαλονίκης). Η επί τέσσερα συναπτά έτη εθελοντική προσφορά του Συνδέσμου σε αυτόν τον τομέα και η επιτυχής ανάδειξη του Οχυρού Ιστίμπεη αλλά και των άλλων οχυρωματικών θέσεων της ευρύτερης περιοχής της Σιντικής, όχι μόνο στο πανελλήνιο αλλά σε διεθνές επίπεδο (βλέπε συνεργασίες με Ευρωπαϊκές ομάδες αναβίωσης) δεν μπορεί να παραγνωρίζεται από τον Δήμο Σιντικής. Αντίθετα ο Σύνδεσμος ζήτησε εγγράφως (από τα μέσα Φεβρουαρίου) την ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ του Δήμου Σιντικής στις ποικίλες δράσεις του Απριλίου και αναμένει απάντηση.
Συχνά παρεξηγείται η χρήση και επιλογή του όρου «ΙΣΤΙΜΠΕΗ» στο όνομα του Συνδέσμου. Η χρήση του οφείλεται στην γνώση των (περιορισμένων) δυνατοτήτων που διαθέτει ο Σύνδεσμος και όχι στην (παραπλανητική και ψευδώς διαδιδόμενη) φήμη ότι λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις δράσεις που οργανώνονται σε άλλα οχυρά. Αυτό καταρρίπτεται εύκολα με την (επί 3 έτη) τέλεση του μαθητικού διαγωνισμού που έχει ως θεματικό πεδίο ΟΛΑ τα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά κι όχι μόνον αυτό του Ιστίμπεη.
Η Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την επιθυμία να υπάρξουν κι άλλες παρόμοιες εθελοντικές ομάδες (όπως ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη) που θα αναλάβουν ανιδιοτελώς το βαρύ φορτίο της ανάδειξης των πολλών σημείων ιστορικού ενδιαφέροντος, που υπάρχουν κατά μήκους της οχυρωματικής Γραμμής Μεταξά (από το Μπέλλες μέχρι την Κομοτηνή) και να αναπτυχθεί ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας αυτών υπό τον συντονισμό και την υποστήριξη των κατά τόπους Δήμων και Περιφερειών Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: