ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Η υπαίθρια δραστηριότητα που χαρίζει ευτυχία σύμφωνα με τους επιστήμονες

Η υπαίθρια δραστηριότητα που χαρίζει ευτυχία σύμφωνα με τους επιστήμονες

Είναι μια συμβουλή που δίνεται αρκετά συχνά. Δεν νιώθετε καλά; Βγείτε έξω, πηγαίνετε για μια βόλτα, απλά σταματήσετε για να μυρίσετε τα λουλούδια. Ο χρόνος που περνάει κανείς στη φύση έχει συνδεθεί από καιρό με το να αισθάνεται καλύτερα σε συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη στέκεται σε μία συγκεκριμένη πτυχή των δραστηριοτήτων σε εξωτερικό χώρο που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την ψυχική και σωματική τόνωση: μια απλά βόλτα στην άγρια ​​φύση.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο The Ladders, σίγουρα δεν πρόκειται για μια νέα θεωρία. Ωστόσο, το 2020 οι περισσότεροι από εμάς είναι μάλλον πιο «ξένοι» από τη φύση σε σύγκριση με τους προγόνους μας.
Μπορεί οι κάτοικοι των πόλεων να έχουν τη δυνατότητα κάνουν μια βόλτα στο τοπικό πάρκο μια ή δύο φορές την εβδομάδα, αλλά είναι αυτό αρκετό για να καλυφθούν οι ανάγκες μας; Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, πιθανόν όχι. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ειδικά μια εμπειρία στην άγρια φύση είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική πνευματική και σωματική ευημερία κάποιου.
Όπως εξηγούν, οι άνθρωποι όπως και τα άλλα όντα περνούσαν πολύ περισσότερο χρόνο έξω, ανάμεσα σε δάση και ζώα, με την άγρια φύση να βρίσκεται στην εξελικτική μας ιστορία και το DNA. Το να περπατά κανείς κατά μήκος ενός ποταμού κοντά σε ζώα, του χαρίζει μια εμπειρία που δεν μπορεί να απολαύσει σε ένα μικρό αστικό πάρκο.
«Από τα αποτελέσματά μας είναι σαφές ότι διαφορετικά είδη φύσης μπορούν να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στους ανθρώπους» σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας Ελίζαμπεθ Λεβ. «Οι περιοχές με υδροβιότοπους σε ένα αστικό πάρκο φαίνεται να προσφέρουν περισσότερα οφέλη στους ανθρώπους – και οι πιο σημαντικές αλληλεπιδράσεις τους εξαρτώνται από αυτά τα σχετικά άγρια ​​χαρακτηριστικά», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές εστίασαν τη μελέτη τους στο Discovery Park, το μεγαλύτερο αστικό πάρκο του Σιάτλ. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Sustainable Cities.
Υπενθυμίζεται πάντως πως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει απευθύνει έκκληση τις τελευταίες ημέρες στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τους μεγαλύτερους σε ηλικία να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, δεδομένης της εμφάνισης και στη χώρα μας κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19. Μάλιστα, αποφασίστηκε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να παραμείνουν κλειστά, στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων. Συνεπώς, οι βόλτες στην ύπαιθρο μπορούν να περιμένουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από theladders.com
Να είστε όλες και όλοι καλά
εντός και εκτός Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: