ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Επανέρχεται το κυνήγι με γεράκια – Τροπολογία για την ιερακοθηρία

Τη χρησιμοποίηση γερακιών στο κυνήγι προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέρεγειας που κατατέθηκε στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, …και λοιπές διατάξεις».
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του ΥΠΕΝ, η παρ. 5 της τροπολογίας επαναφέρει ουσιαστικά μια καταργηθεία διάταξη που επέτρεπε την ιερακοθηρία, θέτοντας αυστηρές προϋποθέσεις.
Με την ολοκλήρωση της ψήφισης του νομοσχεδίου θα επιτρέπεται η χρησιμοποίηση θηρευτικού γερακιού για τη θήρα κατά τις κείμενες διατάξεις, με την παρουσία ή μη κυνηγετικού σκύλου. Οι θηρευτικοί ιέρακες κατά την άσκηση θηρευτικών δραστηριοτήτων φέρουν υποχρεωτικά πομπό.
Επιτρέπεται επίσης η χρησιμοποίηση εκπαιδευμένων ιεράκων για τη ρύθμιση πληθυσμών ειδών της πανίδας στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, στο πλαίσιο αντιμετώπισης προβλημάτων στην πρωτογενή παραγωγή, στη δημόσια υγεία καθώς και για την απομάκρυνση πτηνών από αεροδρόμια και λοιπές εγκαταστάσεις.
Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης θα καθοριστούν με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού.
Παρόμοια διάταξη υπήρχε και σε νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, με αρμόδιο υπουργό τον κ. Φάμελλο. Η ψήφιση του νομοσχεδίου, με «βροχή προεκλογικών ρυθμίσεων» δεν ολοκληρώθηκε λόγω διάλυσης της Βουλής για την διεξαγωγή των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019. Η αιτιολογική έκθεση που συνόδευε το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ, ανέφερε  ότι «το ενδιαφέρον για την ιεροκοθηρία έχει αναζωπυρωθεί στην Ελλάδα. Σήμερα λειτουργούν εκτροφεία και σύλλογοι ιερακοτρόφων και γι΄ αυτό υφίσταται ανάγκη για τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας κυνηγιού με τη χρήση γερακιών.  Έτσι εκπαιδευμένα γεράκια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη ρύθμιση πληθυσμών ζώων που απειλούν την αγροτική παραγωγή, για την ασφάλεια των πτήσεων στα αεροδρόμια κλπ».  
Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: