ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Οικονομικές αναδασώσεις με αγριελιές – Πρόκληση για ένα καινοτόμο προϊόν

(Πηγή φωτογραφίας: malaga.es)

Του Παναγιώτη Κορισιάνου
Δ/ντή Δασών Ν. Ηλείας

Η αγριελιά (Olea europaea var. sylvestris) αντιμετωπίζονταν μέχρι τελευταία σαν ένα δασοπονικό είδος που αυτοφύεται στη φυτική διάπλαση των αείφυλλων πλατύφυλλων.

Πλην της οικολογικής, περιβαλλοντικής χρήσης δεν είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και άλλες πολύτιμες χρήσεις από διάφορα καρποφόρα όργανα των δασικών ειδών πλην της ξυλείας.

Ο υποφαινόμενος πριν από πέντε χρόνια, κατά τις περιοδείες μου στα δάση του Ν. Ηλείας, παρατήρησα κάποιες αγριελιές μεγάλης ηλικίας που ήταν πολύ καρποφόρες.

Ύστερα από αυτό, με μεράκι και ζήλο, οργάνωσα ένα συνεργείο και με έξοδα δικά μου συνέλεξα κάμποσα τσουβάλια αγριελιές, μετά δε την επεξεργασία με την μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης και έβγαλα αγριέλαιο. Έστειλα δείγμα στο εργαστήριο φαρμακογνωσίας στη Φαρμακευτική Αθηνών, όπου φάνηκε το συγκριτικό πλεονέκτημα σε φαινόλες του αγριελαίου, ήτοι τετραπλάσια περιεκτικότητα σε ελαιασίνη, ολεοευρωπαϊνη, ελαιοκανθάλη, καλύπτοντας τον ισχυρισμό υγείας σύμφωνα με την οδηγία 432/12 της Ε.Ε. το οποίο ουσιαστικά το κατατάσσει στα φαρμακευτικά προϊόντα.

Μετά δε τα παραπάνω προτείνω:

Πρόταση 1
Χαρτογράφηση και δειγματοληψίες για την αξιολόγηση των κατάλληλων αγριελιών και μαζική παραγωγή δενδρυλλίων με αμόλυντες και ασηπτικές συνθήκες δηλαδή με την μέθοδο μικροπολλαπλασιασμού- ιστοκαλλιέργειας.

Πρόταση 2
Παραγωγή δενδρυλλίων από οργανωμένο σύγχρονο φυτώριο αφού έχουμε πλέον το κατάλληλο γενετικό υλικό.

Πρόταση 3
Αναδασώσεις στοχευμένες σε περιοχές του κατάλληλου βιοκλιματικού περιβάλλοντος ύστερα από σύνταξη κατάλληλων μελετών, αφού έχουν προηγηθεί εδαφολογικές και φυτοκοινωνιολογικές έρευνες.

Πρόταση 4
Παράδοση της εκμετάλλευσης σε ομάδες νέων αγροτών, κατά προτίμηση ή άλλων συνεργατικών- συνεταιριστικών σχημάτων καθώς και ομάδων παραγωγών.

Πρόταση 5
Οργάνωση των εξαγωγών του αγριελαίου μέσω ενός φορέα δημόσιου ή συνεταιριστικών ή άλλων συνεργατικών σχημάτων. Παράδειγμα λαμπρό οι Ιταλοί που κάνουν θεαματικές εξαγωγές με αγριέλαιο από τα δάση τους (βλέπε Τρεντίνο Ιταλίας).

Συμπέρασμα: Είναι μια πρόκληση ή παραγωγική αξιοποίηση των δασικών εδαφών που τα πλεονεκτήματα από τις αναδασώσεις με αγριελιές θα δώσει

α) ένα νέο καινοτόμο φαρμακευτικό προϊόν,

β) ένα δυναμικό εξαγώγιμο προϊόν που με την καλαίσθητη τυποποίηση του και σχεδίαση της ετικέτας θα αποκτήσουμε ένα ισχυρό brand name, αυξάνοντας ταυτόχρονα την συμμετοχή της Δασικής Οικονομίας στο ΑΕΠ, αλλά και το ίδιο το ΑΕΠ,

γ) αύξηση της απασχόλησης στους νέους μας, ήτοι μείωση της ανεργίας,

δ) δυναμική διεύρυνση των εξαγωγών με όφελος στην οικονομία μας καθώς και στην διεύρυνση της παραγωγικής βάσης. 

dasarxeio.com

Να είστε ολες και όλοι καλά

εντός και εκτός Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: