ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Είναι επίσημο: Tα μεγαλύτερα αδέλφια είναι και τα πιο έξυπνα


Τα μεγαλύτερα αδέλφια είναι και τα πιο έξυπνα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Λειψίας τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν επισήμως. Η έρευνα υποστηρίζει ότι η διάνοια δείχνει στατιστικά μικρότερη όσο κατεβαίνουμε ηλικιακά ανάμεσα σε αδέλφια.  
 "Η κύρια είδηση από τη μελέτη μας είναι ότι δεν βρήκαμε καμία επίδραση της σειράς γέννησης σε οποιαδήποτε από τις διαστάσεις της προσωπικότητας, πέρα από τον πνευματικό τομέα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με σημαντικές ψυχολογικές θεωρίες, αλλά και με τη διαίσθηση πολλών», λέει ο επικεφαλής της μελέτης ψυχολόγος Stefan Schmukle.  
 Πάντως οι ερευνητές διαπίστωσαν μεν, αλλά δεν κατάφεραν ακόμη να ανακαλύψουν γιατί τα πρωτότοκα παιδιά δείχνουν υψηλότερη νοημοσύνη, η οποία οφείλεται πιθανώς  είτε σε στοιχεία του περιβάλλοντος ή τις συνθήκες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  
 Οι ερευνητές ανέλυσαν τρεις σημαντικές βάσεις δεδομένων σε τρεις χώρες (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) στις οποίες είχαν τη δυνατότητα να  ελέγξουν τις μεταβλητές, όπως το μέγεθος της οικογένειας, την ηλικία, την καταγωγή και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Η διαφορά από το ένα παιδί στο μικρότερο ήταν περίπου 1,5 βαθμός στην κλίμακα μέτρησης του IQ.  
 O πρωτότοκος είναι πιο πιθανό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα να διαθέτει πλουσιότερο λεξιλόγιο και μικρότερη δυσκολία στην κατανόηση αφηρημένων  ιδεών».   Ο πρώτος που είχε εγείρει  σοβαρά το ζήτημα αν ο πρωτότοκος είναι και ο πιο έξυπνος ήταν ο ανθρωπολόγος Francis Galton, ξάδελφος του Δαρβίνου και ο νεότερος από εννέα αδέλφια.
 Πηγή: www.lifo.gr

Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

1 σχόλιο:

χατζιαβάτης είπε...

και η λαϊκή παράδοση; που στα παραμύθια ο μικρότερος γιος είναι, σχεδόν πάντα, ο εξυπνότερος; λες όλα αυτά για το αϊκιού να είναι μια χαζομάρα; μπααα...