ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Οδοιπορικό στο οχυρό Ιστίμπεη (ιστορία και φωτο)

ΟΧΥΡΟ ΙΣΤΙΜΠΕΗ
Ιστορικό
Βρίσκεται στο ομώνυμο ύψωμα του Μπέλες, σε υψόμετρο 1339 μέτρα, βορειοδυτικά του Νέου Πετριτσίου. Η κατασκευή του ξεκίνησε τo 1937 και ολοκληρώθηκε το 1940. Περιελάμβανε τριάντα επιφανειακά έργα ήτοι: δώδεκα απλά και έξι διπλά πολυβολεία, ένα σύνθετο έργο (διπλό πολυβολείο-Α/Τ πυροβολείο-παρατηρητήριο), δύο πυροβολεία πλαγιοφυλάξεως, ένα αντιαεροπορικό πυροβολείο, δύο ολμοβολεία, τρία παρατηρητήρια, ένα διπλό παρατηρητήριο, ένα σκέπαστρο προβολέα και μία απλή έξοδο. Το ανάπτυγμα των υπογείων καταφυγίων ήταν 655 μέτρα, το δε μήκος των στοών συγκοινωνίας 1642 μέτρα, δηλαδή συνολικά 2297 μέτρα υπόγειων έργων. 
Η δύναμη της φρουράς ανερχόταν σε 10 αξιωματικούς και 300 οπλίτες. Η επίθεση εναντίον του έγινε από το 3ο τάγμα του 85 Συντάγματος Ορεινών Κυνηγών με την σύμπραξη πυροβολικού διαφόρων διαμετρημάτων και αεροπορίας. Πολλά από τα μετωπικά έργα του οχυρού ήταν σε απόσταση 250 μέτρων από τα σύνορα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των θυρίδων βολής, με βολές ευθυτενούς τροχιάς, από πυροβόλα που ανέβασαν με τα χέρια στο βουλγαρικό έδαφος. Από νωρίς αποδεκατίσθηκαν τα τμήματα επιφανείας στο ύψωμα Τίπιτς και αυτό επέτρεψε στους κυνηγούς να ανέβουν πάνω στα έργα.
 Ζητήθηκε η εκτόξευση αντεπίθεσης από το τάγμα Γεραμάνη, η οποία και έγινε, με το σύνολο της δύναμής της (διλοχία), ανεπιτυχώς. Νέα προσπάθεια της διλοχίας και πάλι ανεπιτυχής λόγω της θέσης που είχαν οι Γερμανοί, απ΄ όπου μπορούσαν να εποπτεύουν την όλη περιοχή. Οι γερμανοί που ανέβηκαν στην επιφάνεια του οχυρού , πλησίασαν το ένα ολμοβολείο και πέταξαν μέσα αναμμένο κιβώτιο γεμάτο με εκρηκτικά. Η ψυχραιμία του ανθυπολοχαγού Βασιλά και ενός στρατιώτη έσωσαν τον όλμο και το προσωπικό. Χωρίς δισταγμό έπιασαν το κιβώτιο και το πέταξαν έξω. 
Ακολούθησε μάχη στοών , κατά την οποία οι διεισδύσαντες αποδεκατίσθηκαν. Ο Ρίνγκελ αναφέρει στην έκθεσή του ότι από το παρατηρητήριο του είδε περί τους τριάντα να εισέρχονται και να βγαίνουν μόνο επτά ή οκτώ . Οι Γερμανοί τοποθέτησαν, σε κατεστραμμένες θυρίδες, μηχανήματα με τα οποία έστελναν καπνούς στο εσωτερικό. Οι αμυνόμενοι έκαναν χρήση των προσωπίδων τους αλλά υπήρξαν και συμπτώματα λιποθυμιών και θανάτων. Λόγω των απωλειών ο διοικητής του γερμανικού τάγματος ζήτησε την αντικατάσταση της μονάδος του, κατά την διάρκεια της νύκτας, η οποία και έγινε την νύκτα της 6 προς 7 Απριλίου ανενόχλητα, διότι λόγω της διείσδυσης από το τριεθνές διατάχθηκε σύμπτυξη των υπολοίπων τμημάτων.
Η κατάσταση λόγω των χημικών γινόταν αφόρητη και την επομένη, στις ένδεκα το πρωί αρχίζουν οι συνομιλίες για εκκένωση του οχυρού προκειμένου να αποφευχθούν και άλλοι θάνατοι. Νωρίς το απόγευμα το Ιστίμπεη παραδόθηκε.
Το  Ιστίμπεη έπεσε...

Η ιστορία είναι απο τον ακούραστο ιστορικό ερευνητή των οχυρών 
κ Ηλία Κοτρίδη.


Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: