">">">
Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανές δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.
Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.
Το 1908 ήταν μια χρονιά - ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας.
Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.
Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.
Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!
Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.
Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.
Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Επίκαιρο πάντα και το βιβλίο του Κεμάλ,
κάντε κλίκ εδώ και διαβάστε.
Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.
Ανακοίνωση διαμαρτυρίας σχετικά με την επίσκεψη του πατριάρχη Βαρθολομαίου
στο Περιστέρι
-
[image:
anakoinwsi-diamartyrias-sxetika-me-tin-episkepsi-tou-patriarxi-vartholomaiou-sto-peristeri]
Ἡ *Συντονιστικὴ Ἐπιτροπὴ Πιστῶν Ἱ.Μ. Περιστερίου* ἐκφ...
Πριν από 1 ημέρα
14 σχόλια:
Ανεστη τα χρόνια δεν γυρνούνε πίσω για αυτό το μόνο που μας έχει μείνει είναι αυτή η ημέρα μνήμης προς τους προγονούς μας και τίποτα άλλο να είμαστε καλά να τους θυμόμαστε μέσα από αυτήν
πολύ όμορφο αφιέρωμα. Ημέρα μνήμης
Ανέστη δεν ξέρω αν είναι τύχη αλλά όσες οικογένειες ποντίων έχω γνωρίσει είναι νοικοκύρηδες άνθρωποι και προπάντων κρατάνε τά ήθη και τα έθιμά τους.Πρέπει να είσαι περήφανος που κατάγεσαι από τον πόντο.
Δεν ξεχνάμε βέβαια!
Καλημέρα,Ανέστη...
Το τραγικό είναι ότι "ζούσε"...
Χρήστο
πιστεύω και θα έχεις ακούσει απο πρώτο χέρι τα μεγάλα βάσανα που ζήσανε οι παπούδες μας.
Πολλά μαε φαίνονται απίστευτα,αλλα είναι άκρως αληθινά.
Βαγγέλη
τίποτα δεν είναι μπροστά σε αυτά που ζήσανε οι πρόγονοι μας.
Μάρκο
σ'ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Ποντίων που έχεις γνωρίσει.
VaD
και φυσικά δεν ξεχνάμε.
Η λησμονιά είναι ο εχθρός της φυλής μας.
Φοίβο
και σείς στη Κύπρο ξέρετε από πόνο.
Θα τρελλαθούμε??????
Σήμερα έβαλαν στις εξετάσεις θέμα με τον Κεμάλ,σφαγέα του Πόντου!
Είναι τυχαίο αυτό?
Τέτοια σύμπτωση?
Μάλλον τελειώσαμε...
Σε ολες τις εποχες της ιστοριας παντα καποιοι σπερνουν μισος, παντα καποιοι κερδιζουν απ'αυτο, παντα σου ζητανε να θυμασε το ασχημο παρελθον...
Πολλοι γνωρισανε τον πονο μα λιγοι παλεψανε για να μην ξαναεπιστρεψει..
Τελικα στη 16χρονη με το αβεβαιο μελλον τι απαντησες?
Γιατι εδω υπαρχουν καποιοι στιχοι-απαντηση...
http://www.youtube.com/watch?v=eaoOu0nH8pU&feature=player_embedded#!
και μη κολλας στην εκφραση "Insha'Allah"...ετοιμος εισαι σε βλεπω:)
εκφραζει τους παντες το βιντεο..
Ανώνυμος/η
δε κατάλαβα γιατί ενοχλείσε με τη μνήμη στους προγόνους μας?
Οι δολοφόνοι του ξεριζωμού έχουν όνομα,εθνότητα,και μας το λένε χωρίς κόμπλεξ σε όλους τους τόνους.
το βιντεο καλό σε κινηση και μουσική,αλλά ο καταστροφές και το αίμα δεν....
Η 16χρόνη σύντομα θα φύγει για σπουδές έξω.
Το παλιό τραγούδι λέει,εγώ Χριστό και σύ Αλλάχ,κανένα πρόβλημα.
Καλά να είσαι.
Δημοσίευση σχολίου