ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Στοπ στο καλαμπόκι βάζει επικίνδυνο σκαθάρι


Αντιμέτωποι με μια τεράστια απειλή έρχονται φέτος οι καλλιεργητές καλαμποκιού της κεντρικής Μακεδονίας, Σερρών, Κιλκίς, Πιερίας, Θεσσαλονίκης και Φλώρινας, αφού το κολεόπτερο που ακούει στο όνομα «Diabrotica Virgifera LeConte» τους απαγορεύει να σπείρουν το ίδιο προϊόν για τα επόμενα δύο χρόνια. Όπως αποκαλύπτει σχετικό...
ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 15 Ιανουαρίου, η εντολή αυτή προέρχεται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των νομών, που διαπίστωσαν μετάδοση του εντόμου από τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ σε ελληνικά χωράφια και προκειμένου να μην εξαπλωθεί σε άλλους νομούς συστήνουν την απαγόρευση της καλλιέργειας καλαμποκιού στα ίδια χωράφια για τα επόμενα δύο χρόνια.
Στην περίπτωση που επιμείνει η ελληνική πολιτεία στην απαγόρευση, θα πρέπει «να αποζημιώσει τους παραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματος που θα υποστούν εφόσον αναγκαστούν να σπείρουν κάποιο άλλο προϊόν, με ενδεχομένως χαμηλότερη πρόσοδο, καθώς και να ορίσει το είδος της ποινής για όσους παραβούν την απαγόρευση και θέσουν σε κίνδυνο την υπόλοιπη ελληνική παραγωγή καλαμποκιού».

Προέλευση του Diabrotica virgifera
Το κολεόπτερο Diabrotica virgifera LeConte ήρθε στην Ευρώπη το 1992 από τη βόρεια Αμερική. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά κοντά στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου και από τότε παρουσιάζει ταχύτατο ρυθμό εξάπλωσης σε ολόκληρη σχεδόν την πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Γαλλία.
Στην Ελλάδα εμφανίστηκε το 2010. Η προνύμφη του είναι ένα κοινό σκουλήκι, που ζει στη ρίζα του καλαμποκιού και μειώνει τις αποδόσεις των φυτών, ενώ στην τελική του μορφή είναι ένα μαυροκίτρινο σκαθάρι.
πηγή Serraia

Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντος και εκτός Ελλάδας.

8 σχόλια:

lingistis είπε...

Ανέστη στον κάμπο της Φλώρινας περση δεν φυτεύσανε για τους λόγους που λες.

IxNiLaTiS είπε...

Βλέπω να παστώνουν τα καλαμπόκια με εντομοκτόνα ...

explore.bees είπε...

Άλλο ένα εισαγόμενο είδος τυχαία !!!!! από Αμερική !!!!! που παρότι σχεδόν είκοσι χρόνια στην Ευρώπη , δεν βρέθηκε ο φυσικός εχθρός του να το καταπολεμήσει ??.

Άλλη μια συμπαιγνία για την προώθηση κάποιου νέου υβριδίου ,,,,,,,,και εντομοκτόνου ,,,,, μήπως ????

Οι κινήσεις στο Ζατρίκιο είναι πολυυυύ μελετημένες !!!!

Να είσαι καλά
Χρήστος Μαραγκός

markos aliprantis είπε...

Ανέστη τί θα γίνει με εμάς;δεν είμαστε άξιοι να βγάλουμε και εμείς πρώτοι κάποιο καταστροφικό έντομο;;;;;;.Καλά λέει ο Χρήστος είναι πολύ μελετημένα τα πράγματα.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Γιάννη
οι αγρότες λένε πως θα πάνε κόντρα
στις εντολές.Νομός Σερρών χωρίς καλαμπόκια???
για να δούμε...

Anestis Ketsetzidis είπε...

Παναγιώτη
γνωστή η τακτική με τα εντομοκτόνα/δηλητήρια.
και τα αποτελέσματα της διατροφικής αλυσίδας,τραγικά.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Χρήστο
δυστυχώς όλα είναι μπίζνες,και μάλιστα μπίζνες μέχρι θανάτου.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Μάρκο
και να είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι,δεν θα μας άφηναν οι πολυεθνικές
και τα κόμπλεξ και η κλαψα μας.