ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Αυτές είναι οι γυναίκες που''έσπασαν''το άβατο Του Αγίου Όρους


“Ουκ εισελεύσεται δε γυνή παντελώς εις ανδρικόν μοναστήριον, ούτε ανήρ εις γυναικείον”, πρόσταζε ρητά η Νεαρά του 539 μ.Χ., η οποία καθιέρωσε το άβατο, ή αλλιώς την απαγόρευση εισόδου γυναικών, στην πολιτεία του Αγίου Όρους, με σκοπό όχι την υποτίμηση του γυναικείου φύλου, αλλά την προστασία και το σεβασμό του μοναχισμού από τους πειρασμούς...

Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι φορές, που γυναίκες, παραβίασαν το άβατο, που σέβονταν έως και οι Τούρκοι αγάδες και εισήλθαν στον “απαγορευμένο” κόσμο των μοναχών του Αγίου Όρους.

Όπως αναφέρει η “Real News” (17/04), κατά τα θρυλούμενα, η πρώτη παραβίαση του αβάτου χρονολογείται ήδη από το 1346, και “ένοχη” ήταν η Ελένη, σύζυγος του ηγεμόνα των Σέρβων, Στέφανου Δουσάν, η οποία ωστόσο δεν έφτασε μέχρι τη σερβική μονή Χιλανδαρίου.

Το 1850, η σύζυγος του Άγγλου πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη, Στράτφορντ Κάνινγκ, κατ' εξαίρεση και κατόπιν προηγούμενης άδειας, επισκέφθηκε το Άγιο Όρος, ωστόσο, ο Πατριάρχης Άνθιμος, παρότι έδειξε σε επιστολή του να “κατανοεί” τους λόγους της επίσκεψης, σύστησε αυστηρά να μην επαναληφθεί ανάλογη... εξαίρεση.

Το 1930, η Μις Ευρώπη, Αλίκη Διπλαράκου, φιλοξενούμενη σε θαλαμηγό εφοπλιστή, με τη βοήθεια μοναχού, έπιασε λιμάνι.

Μία Γαλλίδα δημοσιογράφος όμως, η Μαρίζ Σουαζί, το 1929, λέγεται πως μπήκε ντυμένη άνδρας στο Άγιο Όρος και παρέμεινε εκεί για ένα μήνα.

Επιστρέφοντας, έγραψε στο βιβλίο της με τίτλο “Ένας μήνας με τους άνδρες του Αγίου Όρους” για τις εμπειρίες της, τον “βιτσιόζο” καλόγερο και τη συνεχή επιθυμία του για έρωτα, πειρασμούς και ένοχες συνειδήσεις.

“Είναι φαντασιόπληκτη. Θα είδε το Άγιον Όρος μόνο από το βαπόρι”, ήταν η απάντηση εκ μέρους της Μοναστικής Πολιτείας.

Η περίπτωση της Πόντιας από τη Θεσσαλονίκη, Μαρίας Ποιμενίδου, ήταν όμως η πιο ενδιαφέρουσα, αφού στάθηκε αιτία, δύο μήνες μετά το εγχείρημά της, να ψηφιστεί το Νομοθετικό Διάταγμα 2623/1953, που προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους για ανάλογες περιπτώσεις.

Η 22χρονη τότε Μαρία, σαν σήμερα, 17 Απριλίου του 1953, ντυμένη αντρικά, “τρύπωσε” στα άδυτα του Αγίου Όρους και παρέμεινε εκεί έως και τις 19 του ίδιου μήνα.

Δημοσίευμα της εφημερίδας της εποχής “Εμπρός”, επιβεβαίωνε το τολμηρό εγχείρημα της “νεαράς , που είχεν, όπως εδήλωσεν, από πολλού χρόνου σχεδιάσει την 'καταπάτησην του Αγίου Όρους', φλεγόμενη υπό της επιθυμίας της, να ίδη αυτοπροσώπως, κατά ποίον τρόπον διάγουν τον βίον οι μοναχοί”.

Σημειώνεται, ότι η Πολιτεία του Αγίου Όρους, το Αυτοδιοίκητο και Αυτόνομο Τμήμα του ελληνικού κράτους, ανήκει πολιτικά στο υπουργείο Εξωτερικών και θρησκευτικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

http://www.cosmo.gr
http://www.seleo.gr

Καλή και ελογημένη Μεγάλη Εβδομάδα
σε όλες και όλους,
εντός και εκτός Ελλάδας.

9 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Aνέστη αν και με λίγες ώρες καθυστέρηση λόγω αλλαγής κινητού σου εύχομαι ολόψυχα να τα χιλιάσεις και όχι μόνο τα μελίσσια σου αλλά και τα χρόνια σου.

evangelos naxios είπε...

Καλό Πασχα φίλε και πολύχρονος!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Πασχαλινές δέξου ευχές, απο τη καρδια βγαλμένες, ολες οι μέρες της ζωής σου να΄ναι αναστημένες!
ΚΑΛH ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΣΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/04/blog-post_3238.html

alex925gr είπε...

Ανεστη αν εχεις χρονο,για διαβασε την πιο πανω διευθυνση

alex925gr

kalo vradi

Ανέστης Θ.Κετσετζίδης είπε...

Μάρκο
σ'ευχαριστώ πολύ που με θυμήθηκες.

Ανέστης Θ.Κετσετζίδης είπε...

Ευάγγελε
σ'ευχαριστώ πολύ,Καλό Πάσχα να έχεις.

Ανέστης Θ.Κετσετζίδης είπε...

SKPOYTZAKO
καλά να είσαι και Καλό Πάσχα.

Ανέστης Θ.Κετσετζίδης είπε...

alex
ναι το διάβασα.
Παντού κίνδυνοι ξεφυτρώνουν.