ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΝΤΟΠΩΛΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΩΝ ΝΥ TIMES ΓΙΑ ΤΟΝ BIG JOHN AΠΟ ΤΟΝ ΡΟΥΠΑΚΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ.


Η ιστορία του Έλληνα μετανάστη Ιωάννη Ζωιτά και της γυναίκας του Μαρίας, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες ενός παντοπωλείου στο Μπρόντγουεϊ, κοντά στην 110η οδό από το 1977, έγινε θέμα στους ΝΥ Times.


Η οικογένεια σήμερα διαθέτει 5 μαγαζιά σε διάφορα σημεία της πόλης και άνοιξε και το 6ο. . Διαβάστε το αφιέρωμα των NY Times:

« Ο Ιωάννης, γνωστός και ως Big John, ήταν και παραμένει ένας ισχυρός υποστηρικτής των φρέσκων προϊόντων. Η Μαρία, πάντα χαιρόταν να μαγειρεύει για την οικογένεια της, όπως έκανε και μικρή στη Λευκάδα, μόλις τα παιδιά πήγαν στο κολέγιο αποφάσισε να προτείνει να πωλούν το cheesecake της στο μαγαζί.

«Ξεχασέ το, ποιος αγοράζει έτοιμο φαγητό σε ένα παντοπωλείο;» της είπε ο Ιωάννης. Αλλά τελικά ενέδωσε. Διαθέτει περισσότερα από 20.000 προϊόντα, 48 είδη αυγών και περισσότερες από 250 μάρκες μπύρας. Ωστόσο, ο Γιάννης Ζωιτάς, δεν μπορεί να ξεχάσει ότι στην παιδική του ηλικία το φαγητό ήταν δυσεύρετο.

Μεγάλωσε στο χωριό Ρουπακιάς στη Λευκάδα. «Επτά αγόρια και καθόλου φαγητό», είπε. Μεγαλώνοντας δούλεψε με τον πατέρα του στις ελιές και αμπέλια της οικογένειας. Σταμάτησε το σχολείο μετά την έκτη τάξη για να μπορέσει να δουλέψει, κάτι που ακόμα τον πονάει. Όταν ήταν 26 χρονών δούλευε στο κατάστημα της 110ης οδού, που ήταν τότε ένα ασφυκτικά γεμάτο μπακάλικο, πολύ μικρότερο και με διαφορετικό όνομα.

Το αγόρασε το 1977 καταθέτοντας προκαταβολή και ορκίστηκε να πληρώσει όλες τις δόσεις και να αλλάξει το όνομα σε Westside Market. «Είναι το μωρό μου», είπε ο κ. Ζωιτάς. Μεγάλωσε το κατάστημα, αγοράζοντας το διπλανό κενό μπαρ και μια τράπεζα. «Οι άνθρωποι άρχισαν να τρώνε ποιοτικά και πληρώνουν παραπάνω για αυτό» τόνισε. Τα καταστήματα φιλοξενούν και σπιτικά φαγητά και γλυκά που φτιάχνει η ίδια η σύζυγος του, η Μαρία Ζωϊτά, ή σεφ που ακολουθούν τις συνταγές της. Μάλιστα, η κόρη τους πουλάει στα καταστήματα τη δικιά της μάρκα ελαιολάδου.
Πηγή: New York Times /ellines.com

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους,
εντός και εκτός Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: