ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Το δικό μας ''γόνιμο'' λάδι σοδειάς 2016

Εκεί στους πρόποδες του Μπέλες,και με την δροσερή  αύρα του ποταμού Στρυμώνα,
και της λίμνης Κερκίνης,απο τον βορειότερο,
τελευταίο Ελληνικό ελαιώνα και  τελευταίο Ευρωπαικό
είχαμε και φέτος τη χαρά να συλλέξουμε τις ελιές
που μας χάρισαν εξαιρετικής ποιότητας λάδι.

Και η ανάλυση έδειξε
Οξύτητα 0,19
Κ232        1,998
Κ270         0,107
          ΔΚ           -0,003     
ΕΞΤΡΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Τι δείχνουν οι σταθερές Κ232, Κ270

Καθοριστικό ρόλο για τον έλεγχο της νοθείας του ελαιολάδου παίζουν οι σταθερές Κ232, Κ270 και ΔΚ(απορρόφηση στο υπεριώδες φάσμα). Όπως αναφέρει η τεχνολόγος γεωπόνος και διευθύνουσα σύμβουλος και υπεύθυνη μάρκετινγκ του ΑΣ Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής Παυλίνα Κασάπη, ο προσδιορισμός των σταθερών δείχνει τη νοθεία του ελαιολάδου με ραφιναρισμένο ελαιόλαδο ή σπορέλαια, τα οποία έχουν υποβληθεί στη διαδικασία του ραφιναρίσματος.

Η κυρία Κασάπη επισημαίνει ότι η απορρόφηση στο υπεριώδες φάσμα είναι η απορρόφηση στα μήκη κύματος 232nm και 270nm, ενώ ο δείκτης ΔΚ ορίζεται ως μαθηματική σχέση υπολογισμού συντελεστών απορρόφησης υπεριώδους ακτινοβολίας. Για την ακρίβεια ο προσδιορισμός της απορρόφησης του ελαιολάδου στο υπεριώδες φάσμα χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ποιοτικής του κατάστασης, της γνησιότητας του (έλεγχος νοθείας του ελαιολάδου με ραφιναρισμένα ελαιόλαδα ή σπορέλαια) και για τον προσδιορισμό της οξειδωτικής του αλλοίωσης.

Η τιμή απορρόφησης του συντελεστή Κ232 αυξάνεται όταν ο καρπός της ελιάς (ελαιόκαρπος) αποθηκεύεται για πολλές ημέρες μέχρι να φτάσει στο ελαιοτριβείο ώστε να γίνει η έκθλιψη του καρπού. Επίσης, ο συγκεκριμένος συντελεστής υποδεικνύει ότι το ελαιόλαδο έχει αποθηκευτεί σε ακατάλληλες συνθήκες πράγμα που σημαίνει ότι το ελαιόλαδο δεν έχει προστατευτεί από:

-το φως,
-τον αέρα,
-την καθαριότητα του χώρου αποθήκευσης,
-τη θερμοκρασία και
-από το υλικό αποθήκευσης (απαγορεύονται οι περιέκτες σιδήρου και συνιστώνται οι ανοξείδωτοι περιέκτες και το γυαλί σε σκούρο χρώμα).

Η τιμή απορρόφησης του συντελεστή Κ270 εξαρτάται από το πόσο φρέσκο είναι το ελαιόλαδο και κατά πόσο γνήσιο είναι (νοθεία). Σημειώνεται ότι τα ελαιόλαδα ετών ή τα ελαιόλαδα που περιέχουν μείγματα από παλιά ελαιόλαδα παρουσιάζουν αυξημένες τιμές του Κ270. Επισημαίνεται ότι η έκθεση στο ηλιακό φως καθώς και έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν ανοδικά τις τιμές του Κ270.



Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: