ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 27 Δεκεμβρίου: Τα θυρανοίξια της Αγια-Σοφιάς
Η Αγία Σοφία είναι το πρώτο κτίσμα που "χτυπάει" στο βλέμμα του ταξιδιώτη, καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα. 

Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. όταν ονόμασε τη μετέπειτα Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από τον γιο του Κωνστάντιο και τα εγκαίνια έγιναν το 346.

Κατά την εποχή του Αρκαδίου, το 404, η πρώτη Αγιά Σοφιά πυρπολείται και θα κτισθεί εκ νέου από τον Θεοδόσιο Β'. Θα πυρποληθεί όμως και πάλι το 532, κατά την Στάση του Νίκα. Έτσι, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α' αποφασίζει να κατασκευάσει την εκκλησία από την αρχή, στον ίδιο χώρο, αλλά πολύ πιο επιβλητική, για να δεσπόζει στη Βασιλεύουσα. Τα θεμέλια αυτού του μεγαλοπρεπή ναού θα μπουν στις 23 Φεβρουαρίου του 532, με σχέδια που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος Τραλλιανός και Ισίδωρο ο Μιλήσιος.

Για την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου έργου δούλεψαν αδιάκοπα επί έξι χρόνια 10.000 τεχνίτες, ενώ ξοδεύτηκαν 320.000 λίρες (περίπου 120.000.000 ευρώ). Από κάθε σημείο όπου υπήρχε Ελληνισμός, έγινε προσφορά: Τα πράσινα μάρμαρα από τη Μάνη και την Κάρυστο, τα τριανταφυλλιά από τη Φρυγία και τα κόκκινα από την Αίγυπτο. Από τον υπόλοιπο κόσμο προσφέρθηκαν τα πολύτιμα πετράδια, ο χρυσός, το ασήμι και το ελεφαντόδοντο, για τη διακόσμηση του εσωτερικού.

Τα θυρανοίξια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό, ο οποίος βλέποντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα, αναφωνεί: «Δόξα των Θεώ το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών».

Για χίλια και πλέον χρόνια (537-1453), η Αγία Σοφία θα αποτελέσει το κέντρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Εκεί, ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει τις συμφορές και θα αποθεώσει τους νέους αυτοκράτορες.

Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαϊου του 1453. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ' Δραγάτης, αφού προσευχήθηκε μαζί με το λαό και ζήτησε συγνώμη για λάθη που πιθανόν έκανε, έφυγε για τα τείχη, όπου έπεσε μαχόμενος. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία έγινε τζαμί και με την επανάσταση του Κεμάλ Ατατούρκ μετατράπηκε σε μουσείο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους,
εντός και εκτός Ελλάδας.


8 σχόλια:

μελιΣακης είπε...

Ανέστη, τις καλύτερες ευχές για το νέο έτος 2013 σε σένα και την οικογένειά σου!

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Χρόνια Πολλά και πάλι.
Σ ευχαριστούμε για τις πληροφορίες [κόστος και θυρανοίξια προσωπικά δεν γνώριζα]
Τελευταία όμως λειτουργία Τελέστη από τον Στρατιωτικό Ιερέα Λευτέρη Νουφράκη το 1919.

explore.bees είπε...

Αξιολογότατο μνημείο που αξίζει να επισκεφτεί ο κάθε Έλληνας ώστε να δει και να κρίνει εξ ιδίων την κατασκευαστική υπεροχή έναντι του παρακείμενου Μπλέ τζαμιού το οποίο κατασκευάσθηκε 1000 χρόνια αργότερα με σκοπό να υπερκεράσει την κατασκευή της Αγίας Σοφίας .Εκπληκτικές οι ορθομαρμαρώσεις μα δυστυχώς τα περισσότερα ψηφιδωτά της είναι καλυμμένα με σοβά μεγάλου πάχους .Πάντως γίνεται προσπάθεια ώστε σιγά σιγά να αποκαλυφθούν . Μου άρεσε που έβαλες και την σημαία του Βυζαντίου και τον Σταυρό γιατί καλώς η κακώς θα έπρεπε εκεί να κυματίζουν εφόσον είναι πλέον μουσείο .
Να είσαι καλά
Χρήστος

VAD είπε...

Χρόνια Πολλά,Ανέστη,
με Υγεία και Αγάπη!

Καλή Χρονιά!

Anestis Ketsetzidis είπε...

Σάκη
καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία σε σένα και σε όλη την οικογένεια σου.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Θεοδόση
σ'ευχαριστώ για τις εξαιρετικές πληροφορίες.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Χρήστο
το σχόλιο σου καλύτερο και απο την ανάρτηση.

Anestis Ketsetzidis είπε...

Βασίλη
καλώς γύρισες κοντά μας.
Τις καλύτερες ευχές μου σε σένα και την οικογένεια σου.