ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Απαγόρευση σε τρία φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε ήμερα το πράσινο φως για να απαγορεύσει επί δύο χρόνια, από την 1η Ιουλίου, τη χρήση στην ΕΕ τριών φυτοφαρμάκων τα οποία είναι θανατηφόρα για τις μέλισσες, ανακοίνωσε η γαλλική αντιπροσωπεία στην ΕΕ.

"Πλειοψηφία 15 κρατών της ΕΕ (μεταξύ τους η Γαλλία) στηρίζουν την Επιτροπή που θα απαγορεύσει 3 εντομοκτόνα #νεονικοτινοειδή", ανακοίνωσε η γαλλική αντιπροσωπεία από το λογαριασμό της στο Twitter.

Η Γερμανία, η οποία απέσχε κατά την πρώτη ψηφοφορία στις 15 Μαρτίου, εντάχθηκε στο στρατόπεδο των οπαδών της απαγόρευσης παρά την τεράστια πίεση του γερμανικού ομίλου Bayer ο οποίος διαθέτει στην αγορά, μαζί με τον ελβετικό όμιλο Syngenta, τα φυτοφάρμακα που θα απαγορευθούν.

Αντίθετα η Ιταλία, η οποία είχε ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης κατά την πρώτη ψηφοφορία το Μάρτιο, πέρασε στο στρατόπεδο των αντιπάλων της, επειδή δεν της δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες πριν από την ανθοφορία, έγινε γνωστό από συμμετέχοντες. Το Βερολίνο και η Ρώμη διαθέτουν από 29 ψήφους.

Εκτός από την Ιταλία, επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Ουγγαρία, ψήφισαν επίσης εναντίον της απαγόρευσης και τέσσερις απείχαν.

Η Επιτροπή υπολόγισε πως έχει συγκεντρώσει αρκετούς νέους υποστηρικτές στην ψηφοφορία αυτή ώστε να αποφασισθεί η απαγόρευση των τριών υπό κατηγορία νεονικοτινοειδών —κλοθειανιδίνη, ιμιδακλοπρίδη και θειαμεθοξάμη— που είναι παρόντα σε φυτοφάρμακα τα οποία παράγονται από τους ομίλους Bayer (Γερμανία) και Syngenta (Ελβετία), ιδιαίτερα το Cruiser OSR.

Προτείνει να ανασταλεί η χρήση τους επί δύο χρόνια σε τέσσερις καλλιέργειες: αυτές του αραβοσίτου, της ελαιοκράμβης, του ηλιοτρόπιου και του βαμβακιού. Η απαγόρευση θα αφορά ορισμένες καλλιέργειες και ορισμένες περιόδους του χρόνου στη διάρκεια των οποίων δραστηριοποιούνται οι μέλισσες.

Η Επιτροπή βασίσθηκε σε μια πολύ αρνητική γνωμοδότηση που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
newsit.gr

Καλή Ανάσταση σε όλες και όλους,
εντός και εκτός Ελλάδας.

2 σχόλια:

geobees είπε...

...επιτέλους, μιά ανάσα!
Να είναι καλά όσοι δούλεψαν για αυτή την επιτυχία.

Ανώνυμος είπε...

Είναι θλιβερό οτι ενώ ζητήθηκε η συνδρομή όλων, ελάχιστα μελισσοκομικά blog πρόβαλαν το θέμα πριν την ψηφοφορία.