ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Αρχαιολογικό μουσείο Σερρών



Το αρχαιολογικό μουσείο Σερρών στεγάζεται στο «Μπεζεστένι», ένα κτίριο του 15ου αι. που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της πόλης των Σερρών. Πρόκειται για τύπο κτιρίου που χτίζονταν από τους Οθωμανούς για να χρησιμοποιηθεί ως σκεπαστή αγορά. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν μόνον δυο μπεζεστένια, της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Αυτό των Σερρών, είναι ένα παραλληλόγραμμο κτίριο διαστάσεων 21Χ31 μ., μονόροφο με κεραμοσκεπή και έξι τρούλους. Διατηρείται σε καλή κατάσταση. Αφού αναστηλώθηκε και αναπαλαιώθηκε, λειτουργεί ως αρχαιολογικό μουσείο και στεγάζει αρχαιολογικά ευρήματα όλων των εποχών από την περιοχή των Σερρών.


Το μουσείο δημιουργήθηκε το 1970 για να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα της ευρύτερης περιοχής των Σερρών. Σήμερα στο μουσείο υπάρχουν εκθέματα προιστορικά από τις ανασκαφές στον Προμαχώνα και στο Κρυονέρι, αρχαικά, κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαικά (κυρίως κεραμική, αγάλματα και επιγραφές) από τον Αργιλο, τη Βέργη, Τερπνή, Νέο Σκοπό, Γάζωρο, την αρχαία Τράγιλο και τις Σέρρες. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά εκθέματα από την πόλη των Σερρών. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν μια μαρμάρινη εικόνα του Ιησού Χριστού από την παλιά Μητρόπολη Σερρών και ένα ψηφιδωτό του 12ου αι. που απεικονίζει τον Απόστολο Ανδρέα από το ίδιο μνημείο.




Λόγω απαγόρευσης δεν υπάρχουν φωτογραφίες απο τα εκθέματα στο εσωτερικό του μουσείου.


Να είστε όλες και όλοι καλά, 
εντός και εκτός Ελλάδας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

To πιο άθλιο μουσείο στον κόσμο με τους υπαλλήλους να μην ξέρουν την τύφλα τους.Κατα τα άλλα η φωτογραφική απαγόρευση τους μάρανε