εντός και εκτός Ελλάδος.
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021
Εν ενι λόγω ολοι απεφασίσαμεν,ή να ελευθερωθώμεν ή να αποθάνωμεν
Τρίτη 23 Μαρτίου 2021
Τα όπλα της Επανάστασης του 1821! Ποιος ήταν ο οπλισμός των εξεγερμένων Ελλήνων.
Η σύνδεση του Έλληνα με τα όπλα έχει βαθιές ρίζες, όπως έχει επισημανθεί. Από τους προεπαναστατικούς χρόνους, αρχές του 19ου αιώνα, τα όπλα της ηπειρωτικής Ελλάδας προέρχονταν κυρίως από την Ανατολή. Αντίθετα οι νησιώτες προμηθεύονταν όπλα, τρομπάνια και πιστόλες από την αγορά της Ευρώπης και συγκεκριμένα από τη Μασσαλία, Ιταλία, Αγγλία και Ισπανία.
Την προεπαναστατική περίοδο υπάρχει ποικιλία οπλισμού. Το κυρίαρχο όπλο όμως που δεσπόζει στον ελλαδικό χώρο και κράτησε στα χέρια του ο Έλληνας μέχρι την απελευθέρωσή του ήταν το «καριοφίλι». Η ονομασία του προέρχεται κατά μία εκδοχή από το φυτό καρυόφυλλον που σκαλιζόταν στη μια πλευρά της κάνης. ’λλη εκδοχή είναι το οπλοποιείο της Βενετίας Carlo e figli (Καρόλου και υιών), όπου κατασκευάζονταν πολλά καριοφίλια και ίσως να είναι η πιθανότερη.
Το καριοφίλι ήταν όπλο εμπροσθογεμές, λειόκανο και λειτουργούσε με μηχανισμό πυρόλιθο (τσακμακόπετρα). Το μήκος του ήταν μεταξύ 1,20 και 1,70 με ιδιόμορφο κοντάκι. Η μακριά κάνη επέτρεπε αρκετό βεληνεκές, αλλά για ευστοχία το όπλο έπρεπε να στηρίζεται. Το καριοφίλι ήταν βαρύ και δύσχρηστο όπλο, ο δε μηχανισμός του πυρόλιθου πολλές φορές δεν πυροδοτούσε εξαιτίας κυρίως των καιρικών συνθηκών. Τα παλαιότερα καριοφίλια τοποθετούνται χρονικά περίπου το 1750 και οι μηχανισμοί πυροδοτήσεώς τους προέρχονταν κυρίως από την Ιταλία.
Εκτός από το καριοφίλι οι κλέφτες και αρματολοί έφεραν επιπρόσθετα οπλισμό 1 ή 2 πιστόλες και επιπλέον μαχαίρα, γιαταγάνι (χαντζάρα) και πάλα (σπάθα). Οι πιστόλες ήταν επίσης βραχύκανα, λειόκανα όπλα με μηχανισμό πυρόλιθου και ανάλογα με την προέλευσή τους, διακρίνονται σε ευρωπαϊκές, ανατολίτικες ή αρβανίτικες. Εφέροντο στη ζώνη, «σελάχι», του πολεμιστή σε διαμορφωμένες θήκες. Το γιαταγάνι ήταν ελαφρά κυρτή σπάθα με λαβή χούφτας απλή. Η πάλα ήταν πολύ κυρτή σπάθα με σταυροειδή λαβή, το κυρίως επιθετικό όπλο στις μάχες σώμα με σώμα (γιουρούσια) και εφέρετο από τους αγωνιστές στη μέση τους ή στην ωμοπλάτη περασμένη με κορδόνια.
Πολλές φορές τα γιαταγάνια και οι πάλες καθώς και οι θήκες τους ήταν περίτεχνα διακοσμημένες με ασήμι ή χρυσό. Τα όπλα συμπλήρωναν οι παλάσκες, θήκες που είχαν τα πυρομαχικά (βόλια) καθώς και διάφορα άλλα εξαρτήματα.
Τα παραπάνω όπλα, που έμοιαζαν μεταξύ τους αλλά δεν είχαν ενιαίο τύπο, χρησιμοποιήθηκαν από τα τακτικά σώματα, μέχρις όταν άρχισε η σταδιακή αντικατάστασή τους κατά τη διάρκεια του αγώνα από ευρωπαϊκά τυφέκια. Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο στην προεπαναστατική περίοδο όσο και κατά την επανάσταση, είχαν αναπτυχθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα βιοτεχνίες και εργαστήρια παραγωγής όπλων με εισαγωγές μηχανισμών από την Ιταλία αλλά και άλλες Ευρωπαικές χώρες. Τροφοδότης των όπλων της επανάστασης με πυρομαχικά ήταν κυρίως οι μπαρουτόμυλοι των Αφών Σπηλιοτόπουυ στη Δημητσάνα, που ήταν ουσιαστικά η έδρα της πρώτης ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας.
Ανακεφαλαιώνοντας, ο οπλισμός των ατάκτων, ημιατάκτων αλλά και των τακτικών στρατευμάτων σε όλη τη διάρκεια της επανάστασης, αποτελούνταν αρχικά από καριοφίλια και πιστόλες που προέρχονταν από Τούρκους και Βαλκάνιους οπλοπουργούς και βιοτεχνίες, ενώ κάποιοι αγωνιστές έφεραν και ευρωπαϊκά όπλα.
Σταδιακά όμως το σκηνικό αυτό άλλαξε όταν άρχισαν να φθάνουν φορτία ευρωπαϊκών όπλων από τα φιλελληνικά κομιτάτα (επιτροπές) που είχαν ιδρυθεί στις χώρες της Ευρώπης και εργάζονταν για την ενίσχυση της επανάστασης, καθώς και από τα λάφυρα που κυρίευσαν οι επαναστατημένοι Έλληνες από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος είχε τα ίδια όπλα που έχουμε ήδη αναφέρει.
Τέλος, ο πρώτος τακτικός στρατός της επανάστασης χρησιμοποίησε το τυφέκιο με λόγχη τύπου CHARLEVILLE, γαλλικής προελεύσεως, μοντέλο 1777, εμπροσθογεμές, με μηχανισμό πυρόλιθου και διαμέτρημα 17,53 χιλιοστά. Επίσης άρχισε να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 1825 στο Ναύπλιο εργοστασιο επισκευής τυφεκίων και πυροβόλων και κατασκευής πυρομαχικών και βλημάτων πυροβολικου που υπό τη διοίκηση του Γάλλου συνταγματάρχη Αρνώ, ο οποίος έφερε από τη Γαλλία τα αναγκαία μηχανήματα και επιτελείο πυροτεχνουργών.
Τρίτη 9 Μαρτίου 2021
Σετ συντήρησης και περιποίησης του ποδηλάτου σας WEICON Bike Care Set Αφοι Κετσετζίδη ο.ε.

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021
Σήμερα η γιορτή της γυναίκας...




Άντε και του χρόνου.
Να είστε όλες και όλοι καλά
εντός λκαι εκτός Ελλάδος,
Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021
Διαβούλευση για τους κινδύνους των μελισσών

Η επιστημονική επιτροπή της EFSA ξεκίνησε μια ανοιχτή διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο γνωμοδότησης που βασίζεται σε συστήματα για την εκτίμηση του περιβαλλοντικού κινδύνου πολλαπλών στρεσογόνων παραγόντων στις μέλισσες.
Η επιστημονική γνώμη ευθυγραμμίζεται με τις φιλοδοξίες που περιγράφονται στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και τη στρατηγική EFSA 2027, παρουσιάζοντας ευκαιρίες και ιδέες που διευκολύνουν τη συζήτηση για την προώθηση της εκτίμησης περιβαλλοντικών κινδύνων πολλαπλών στρεσογόνων παραγόντων στις μέλισσες. Για το σκοπό αυτό, παρουσιάζεται μια ολιστική προσέγγιση, βασισμένη στις στρατηγικές παρακολούθησης και μοντελοποίησης.
Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε ουσιαστικά να συμβάλει στη μελλοντική ανάπτυξη εκτιμήσεων περιβαλλοντικού κινδύνου πολλαπλών στρεσογόνων παραγόντων σε μεγαλύτερες χωρικές και χρονικές κλίμακες. Η παρακολούθηση θα βασίζεται σε ένα δίκτυο κυψελών φρουρών που τοποθετούνται σε αντιπροσωπευτικές κλιματολογικές ζώνες και τοπία στην ΕΕ και θα συνδέονται με μια πλατφόρμα αποθήκευσης και ανάλυσης δεδομένων.
Το σύστημα μοντελοποίησης, ApisRAM, το οποίο προσομοιώνει την αποικία μελισσών όσο το δυνατόν ακριβέστερα, θα βασίζεται σε δεδομένα από το σύστημα παρακολούθησης, δηλαδή από τις αποικίες μελισσών και το περιβάλλον τους. Το μοντέλο θα ενημερώνεται συνεχώς από νέες επιστημονικές γνώσεις από την έρευνα. Θα είναι ένα υποστηρικτικό εργαλείο για τη μελισσοκομία, τη γεωργία, την έρευνα, την αξιολόγηση κινδύνων και τη διαχείριση κινδύνων και θα ωφελήσει την ευρύτερη κοινωνία.
Τέλος, επισημαίνονται κενά που σχετίζονται με την εκτίμηση περιβαλλοντικών κινδύνων. Θα πρέπει να συμπληρωθούν για να καταστεί δυνατή η πλήρης εφαρμογή της προσέγγισης που βασίζεται στα συστήματα. η οποία προσομοιώνει μια αποικία μελισσών όσο το δυνατόν ακριβέστερα θα βασίζεται σε δεδομένα από το σύστημα παρακολούθησης, δηλαδή από τις αποικίες μελισσών και το περιβάλλον τους.
Το μοντέλο θα ενημερώνεται συνεχώς από νέες επιστημονικές γνώσεις από την έρευνα. Θα είναι ένα υποστηρικτικό εργαλείο για τη μελισσοκομία, τη γεωργία, την έρευνα, την αξιολόγηση κινδύνων και τη διαχείριση κινδύνων και θα ωφελήσει την ευρύτερη κοινωνία.
Να είστε όλες και όλοι καλά
εντός και εκτός Ελλάδας.
Η Freudenberg Sealing Technologies συνδυάζει μακροχρόνια τεχνογνωσία και τεχνογνωσία στην αγορά με μοναδική υλική τεχνογνωσία
Η Freudenberg Sealing Technologies είναι ο κορυφαίος προμηθευτής προηγμένων υλικών και προϊόντων για πελάτες που εργάζονται σε αυτοκίνητα, βιομηχανικά και εναλλακτικά συστήματα μετάδοσης κίνησης. Η εταιρεία εφαρμόζει περισσότερα από 150 χρόνια τεχνογνωσίας και τεχνογνωσίας υλικών στη στρατηγική της για έρευνα, ανάπτυξη και εισαγωγή καινοτόμων λύσεων προϊόντων και διεργασιών. Επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση των πιο προοδευτικών (ή αιχμής) βιομηχανικών ευκαιριών και αναγκών των πελατών της.
Η Freudenberg Sealing Technologies, η οποία ιδρύθηκε με την ανάπτυξη της Simmerring® Radial Shaft Seal το 1929, επέκτεινε συνεχώς τις βιομηχανικές σφραγίδες και το χαρτοφυλάκιο εξαρτημάτων της για να συμπεριλάβει μια σειρά τεχνολογικών λύσεων που αντιμετωπίζουν κρίσιμα ζητήματα, όπως απόδοση, ισχύς, τριβή, εκπομπές και συμβατότητα υλικού. Εκτός από την προσφορά μιας ευρείας γκάμας υψηλής ποιότητας, κατασκευασμένων λύσεων στεγανοποίησης, η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με πελάτες σχετικά με το σχεδιασμό και την επικύρωση προσαρμοσμένων συστημάτων σφράγισης.
