Ψωμί
Η βάση της ανθρώπινης διατροφής εδώ και
χιλιάδες χρόνια σε όλες σχεδόν τις χώρες.
Την Μ.Πέμπτη με αρχιμάστορα την μάνα μας
κάναμε τα χωριάτικα ψωμιά για το Πασχαλινό τραπέζι.
Το ζυμάρι μας αφού φούσκωσε,είναι έτοιμο
να το μεταμορφώσουμε σε ψωμί.
Στις λαδωμένες φόρμες βάζουμε το ζυμάρι μας.
Οι φόρμες γεμάτες και έτοιμες να μπούν στο φούρνο.
Εδω τα καρβέλια μας άρχισαν να ροδίζουν.
Ετοιμα και καλοψημένα τα καρβέλια μέσα σε ξύλινη σκάφη.
Βασικό στοιχείο επιτυχίας είναι το καλό κάψιμο του
παραδοσιακού φούρνου,και το σωστό φούσκωμα της ζύμης.
Όσοι έχουν δοκιμάσει τέτοιο ψωμί πιστεύω πως θυμούνται
για πάντα την μοναδική του γεύση και νοστιμιά.
Να΄σται όλοι καλά,εντός και εκτός Ελλάδας.
(κάντε κλικ στις φώτο)
11 σχόλια:
Ανεστη νασαι γερος.Ευχαριστω για τις ευχες.
Η μητέρα μου και όλες οι νοικοκυρές στο χωριό ζυμώνανε κάθε Σάββατο,λόγω των αγροτικών εργασιών.Το ψωμί ήταν φρέσκο και μαλακό δύο ή τρεις μέρες.Από την Τρίτη μέχρι το Σάββατο, ώσπου να ξαναβγεί το νέο ψωμί, ήταν σκέτη ταλαιπωρία.Γι'αυτό Ανέστη δεν το νοσταλγώ καθόλου.
εγω ακομα ζυμονω!!!! οποτε δεν βαριεμαι!!!
Σάκη στις μέρες μας όταν κάνουμε ψωμί,κάνουμε τόσο λίγο που δεν προλαβαίνει να γίνει πέτρα.
Δοκίμασε στη σχάρα ψωμί+λάδι+ρίγανι+ελάχιστη σκόνη σκόρδου.Εκείνα τα χρόνια το ζυμάρι ήταν σιτάρι-αλεύρι-ψωμί.Σήμερα κάτι δεν πάει καλά με τα άλευρα.
Νάσαι καλά πατρίδα.
Όποιος βαριέται να ζυμώση,πέντε μέρες κοσκινίζει.
Μπράβο... ακούραστε Παντελή.
Φόρη
Νάσαι καλά.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΟΤΙΜΑΕΙ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.
ΑΛΛΗ ΧΑΡΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ,ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
Ο ΑΡΤΟΣ ΕΥΛΟΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ,ΑΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΜΑΣ ΨΩΜΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΗΛΙΑΣ
Χρονια πολά σε όλους.
Βρείτε σιτάρι, έχω χερόμυλο.
Το καλοκαίρι θα έχουμε νέα σοδειά σταριού.Στην διάθεση σας ο φούρνος.
Κάθε πρόταση δεκτή.
Ανέστη βασικό στοιχείο είναι το προζύμι.
Αν το κάνατε χωρίς, ευχαριστώ δεν θα πάρω.
Καλοφάγωτο.
Δημήτρη
Και φυσικά βάλαμε Προζύμι.
Σκέψου μόλις βγάλεις το ψωμί απο το φούρνο να το αλείψεις βούτηρο σπιτικό,απο αυτό που το βγάζεις απο το 'γιαούκι'.Αργότερα θα έχω ανάρτηση για το σπιτικό βούτηρο.
Καλό βράδυ.
Δημοσίευση σχολίου