ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Αδελφοποίηση του Κουβουκλίου Σερρών με το ομώνυμο χωριό της Προύσας

Με αφορμή την καταγραφή των απόγονων των προσφύγων της Μικράς Ασίας, που κατάγονται από την περιοχή της Προύσας και κατοικούν στην Κεντροδυτική Μακεδονία, υπογράφτηκε το απόγευμα η αδελφοποίηση.

Η ενδεκαμελής αποστολή από το δήμο Νίλιουφερ της Προύσας, με επικεφαλής τον δήμαρχο της περιοχής Μουσταφά Μποσντέι, έφτασε στο Κουβούκλιο λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα, όπου μέσα σε ένα πνεύμα συγκίνησης επεγράφη η αδελφοποίηση των δύο χωριών.

Το μεσημέρι ο δήμαρχος της Νίλιουφερ της Προύσας και η συνοδεία του επισκέφθηκαν το δήμαρχο Σερραίων Πέτρο Αγγελίδη και αντάλλαξαν δώρα, ενώ δήλωσαν πως με αυτή τους τη συνάντηση γίνεται η αρχή μιας συνεργασίας που μπορεί να οδηγήσει ευρύτερα στην αδελφοποίηση των δύο δήμων.

Η αποστολή του δήμου Νίλιουφερ της Προύσας θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή στις Σέρρες. Η επίσκεψή τους πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του γυναικείου πολιτιστικού συλλόγου Κουβουκλίου "Η ΚΛΩΘΩ".

Όλα ξεκίνησαν όταν...


Το 1985 ο ερευνητής της ιστορίας των χωριών της Προύσας Γιώργος Κοτζαερίδης επισκέφθηκε το χωριό Κουβούκλια, στην Προύσα της Μικράς Ασίας, αναζητώντας τις ρίζες του. Σε κάποια από τα ταξίδια του γνώρισε και τον σημερινό δήμαρχο του δήμου Νίλιουφερ, Μουσταφά Μποσντέι ο οποίος κατάγεται από τα Κουβούκλια της Προύσας. Οι σχέσεις των δύο ανδρών οδήγησαν στην κοινή αναζήτηση όλων όσων έχουν στοιχεία καταγωγής από τα μακρινά Κουβούκλια της Προύσας.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, οι Κουβουκλιώτες που έφυγαν από τη Μικρά Ασία ήταν περίπου δύο χιλιάδες. Μετά τον ξεριζωμό τους εγκαταστάθηκαν στα χωριά Στρύμνη και Πελαγία στο νομό Ροδόπης, Αδελφικό, Κουβούκλιο και Δημητρίτσι στο νομό Σερρών, Τροπαιούχος και Λακκιά στο νομό Φλώρινας, Άγιος Γεώργιος στην Ημαθία, Ανατολικό, Γαλάτεια και Μεσσιανή στην Κοζάνη, ακόμη και Ζευγολατιό και Μεθώνη στην Πελοπόννησο.
Newsit.gr

Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: