ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Τζιτζίκι




Ο τζίτζικας ζει στα δέντρα (πεύκα, ελιές, πλατάνια κ.ά.). Δύσκολα διακρίνεται, έτσι όπως είναι προσκολλημένος πάνω στα κλαδιά. Γίνεται αισθητός μόνο από τον ήχο του. Τρέφεται με τη λύμφη των βλαστών, τους οποίους τρυπά με μια ειδική προβοσκίδα, που μοιάζει με έμβολο. Η θηλυκή γεννά τα αυγά της μέσα σε τρύπες που κάνει πάνω στους μαλακούς βλαστούς. Αυτό γίνεται κατά τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Από τα αβγά βγαίνουν οι προνύμφες, περίπου κατά το τέλος του καλοκαιριού, οι οποίες κατεβαίνουν από τα δέντρα, κάνουν τρύπες μέσα στη γη, κοντά στις ρίζες κι εκεί μπορούν να ζήσουν και τέσσερα χρόνια (αλλού 17 ή 13 χρόνια) μέχρι που να μετατραπούν σε κανονικές νύμφες.

Στην Αμερική και τις τροπικές χώρες, ο αριθμός των τζιτζικιών είναι τεράστιος και δημιουργεί προβλήματα στις καλλιέργειες.
Στην Ελλάδα είναι τελείως αβλαβής ο τζίτζικας. Τρομερά μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τζιτζίκι, για την ειδική ηχητική συσκευή που υπάρχει στην κοιλιακή κοιλότητά του μέσω της οποίας δημιουργείται αυτό το ιδιόμορφο τερέτισμα, που όλοι μας ακούμε τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Η συσκευή αποτελείται από δύο κοιλότητες που χωρίζονται από μια λεπτή μεμβράνη τεντωμένη. Κάθε φορά που δονείται η μεμβράνη αυτή, παράγεται ο ήχος.

Η ηχητική συσκευή βρίσκεται ανάμεσα στο θώρακα και την κοιλιά του τζιτζικιού.




Ο τζίτζικας είναι κουφός. Αυτό το απέδειξε ένας δήμαρχος του Μαγδεμβούργου τον περασμένο αιώνα, πυροδοτώντας ένα κανόνι κάτω από ένα πλατάνι της πλατείας πάνω στο οποίο τερέτιζαν χιλιάδες τζιτζίκια, χωρίς εκείνα να σταματήσουν από τον εκκωφαντικό κρότο. Το τζιτζίκι ή τζίτζικας ή τέττιξ στα αρχαία ελληνικά είναι ένα έντομο που ζει συνήθως στα δένδρα και παράγει ένα χαρακτηριστικό ήχο που προδίδει την παρουσία του. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη τζιτζικιών.

wikipedia
Να προσθέσω πως το τζιτζίκι είναι κατα κάποιο
τρόπο και η συντροφιά του μελισσοκόμου.

Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

για μεγέθυνση κάντε κλικ πάνω στις φωτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: