ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Τα παλιά μεγάλα έργα της Κερκίνης και του Στρυμώνα

Στις παρακάτω σπάνιες φωτογραφίες αποτυπώνονται κάποιες στιγμές απο τα μεγάλα έργα που έγιναν για την δημιουργεία της λίμνης Κερκίνης και την τακτοποίηση της κοίτης του Στρυμώνα.
Στο βαγόνι πάνω διακρίνονται τα ονόματα της τεχνικής εταιρείας που εκτελούσε αυτό το μεγάλο έργο. 
 Το τραίνο αυτό το''Τοκωβίλ''φέρει το όνομα του Γάλλου δημιουργού του. 
Ακόμα στις μέρες μας το όνομα αυτό έχει μείνει στον δρόμο που συνδέει το χωριό με το δασάκι και το Λιμνοχώρι,μιας και το τραίνο έκανε ακριβώς το ίδιο δρομολόγιο κουβαλώντας υλικά για την κατασκευή της λίμνης.
Μέχρι το 1928, η λίμνη δεν ήταν μόνιμη, αλλά διαμορφωνόταν μόνο όταν ο Στρυμόνας κατέβαζε πολύ νερό. Την χρονιά εκείνη η ελληνική κυβέρνηση, ανέθεσε στην Αμερικανική εταιρεία John Monks-Ulen & Co την υλοποίηση εξυγιαντικών έργων στην πεδιάδα των Σερρών.
Έτσι, το 1932 παραδίδεται το πρώτο φράγμα δίπλα στο χωριό Λιθότοπο, δημιουργώντας τον τεχνητό ταμιευτήρα της λίμνης Κερκίνης και αποστραγγίζοντας ταυτόχρονα τη λίμνη Αχινού και τις ελώδεις εκτάσεις στην πεδιάδα. Με αυτό το πολύ μεγάλο έργο για την εποχή, δόθηκε πνοή στον τόπο και στους παραλίμνιους οικισμούς.
Λόγω της μεταφοράς και απόθεσης στη λίμνη μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλών από τον ποταμό, έγινε επιτακτική η ανάγκη κατασκευής νέου υψηλότερου φράγματος, καθώς επίσης και η ανύψωση και επέκταση των αναχωμάτων. Τα έργα αυτά ολοκληρώθηκαν το 1982, με αποτέλεσμα την αύξηση της δυνατότητας αποθήκευσης ποσοτήτων νερού για άρδευση και τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας της πεδιάδας. Η λίμνη έχει σχήμα "αχλαδιού", με κορυφή το φράγμα στο χωριό Λιθότοπο.
Το μέγιστο μήκος της είναι περίπου 15km, το μέγιστο πλάτος 8,5km ενώ το βάθος κυμαίνεται από 1 έως 10m. Η επιφάνεια της αυξομειώνεται ανάλογα με την εποχή, από 55 έως 85 τ.χμ.

Οι φωτογραφίες είναι απο το εκπληκτικό λεύκωμα του κ Παύλου Τσακιρίδη. 

 Να είστε όλες και όλοι καλά, 
εντός και εκτός Ελλάδας.
  Για μεγέθυνση κάντε κλικ πάνω στις φωτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: