ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΦΙΛΟΙ ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ ιδρυτικά μέλη,δυναμική συνέχεια


Στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, όπου η προτεραιότητα των περισσοτέρων είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων για την επιβίωση, στην εποχή της κρίσης των αξιών και της εσωστρέφειας, οι ΦΙΛΟΙ ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ «δείχνουν» μιαν άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα που έχει ιδανικά και τιμά την πλούσια Ιστορία της! 
Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2012 όταν η εκδήλωση μνήμης των πεσόντων και αγωνιστών στο Ιστίμπεη ήταν αποκαρδιωτική. Οι επισκέπτες δεν ξεπερνούσαν τους 40, ενώ η ολοένα μικρότερη προσέλευση επισκεπτών (τα τελευταία χρόνια) οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Τότε ανέλαβαν δράση οι ΦΙΛΟΙ ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ, μια ομάδα εθελοντών που δε συμβιβάστηκαν με την ιδέα της εγκατάλειψης ενός μνημείου, όπου γράφτηκε με χρυσά γράμματα η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Τέθηκε ως πρωταρχικός στόχος η προσέλκυση επισκεπτών, έστω για μια φορά το χρόνο, στην επέτειο της μάχης των Οχυρών (1η Κυριακή μετά την 6η Απριλίου). Ήταν ένα στοίχημα…..και το κερδίσαμε! Το 2013 ήρθαν στην εκδήλωση περί τους 700 επισκέπτες (υπο καταρρακτώδη βροχή). Το 2014 ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τους 1000, καθώς οι ΦΙΛΟΙ ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ δημιούργησαν θεματικές ενότητες και δράσεις. Πιο συγκεκριμένα η ομάδα αναβιωτών ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ 1940 (ομάδα εθελοντών από Αθήνα) στελέχωσε τις σήραγγες του Ιστίμπεη, ενώ μετά από πολλές δεκαετίες ξανακούσθηκαν πολυβόλα στις στοές. Σε θάλαμο του Οχυρού λειτούργησε έκθεση Ιστορικής φωτογραφίας με θέμα ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΜΠΕΛΛΕΣ. Ταυτόχρονα διεξήχθη ομιλία του Κου Κοτρίδη Ηλία, συγγραφέα του υπο έκδοση συγγράμματος ΜΠΕΛΛΕΣ, ΤΟ ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ. Στην επιφάνεια του Οχυρού ο Σύλλογος Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (με έδρα τη Θεσσαλονίκη) εξέθεσε τα οχήματά του.
Μετά από 3 χρόνια άτυπης παρουσίας … αλλά πλούσιας δράσης οι ΦΙΛΟΙ ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ αποκτούν νομική υπόσταση. Η δικηγόρος Αναστασιάδου Δέσποινα, δισέγγονη του ήρωα Τσιφτσίνη Δημήτριου, που θυσιάσθηκε στη μάχη του Ιστίμπεη, ανέλαβε την κατάρτιση καταστατικού. Οι στόχοι των ΦΙΛΩΝ ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ προσανατολίζονται στην αξιοποίηση του Οχυρού Ιστίμπεη και τη διασύνδεσή του με τα γύρω Οχυρά (Ποποτλίβιτσα, Κελκαγιά, Παπαδοπούλες και Σπανή). Η δημιουργία δικτύου συμπριλαμβανομένων των Οχυρών γύρω από το Ρούπελ θα προσελκύσει ιστορικό τουρισμό από πολλές χώρες του κόσμου. 
Το μεγάλο μεγάλο υψόμετρο (1350μ) και η δυσκολία πρόσβασης αποτελούν στοιχεία που καθιστούν δύσκολη την προσπάθεια. Πλην όμως μπορεί να αποτελέσουν πλεονέκτημα για προσέλκυση επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές. Πρώτη προτεραιότητα είναι η επισκευή του δρόμου που οδηγεί στο Ιστίμπεη. Ήδη η μελέτη διασύνδεσης των προαναφερομένων Οχυρών προωθείται για Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω της ΑΝΕΣΕΡ (αναπτυξιακή εταιρεία Σερρών). Μετά από προφορική δέσμευση ο Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης (Σωματάρχης) θα διαθέσει στους ΦΙΛΟΥΣ ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ για χρήση το επιβλητικό πέτρινο κτίριο της έδρας του Λόχου (300 μέτρα κάτω από το Ιστίμπεη). Για να συμβούν όμως τα παραπάνω είναι απαραίτητη η νομική υπόσταση των ΦΙΛΩΝ ΟΧΥΡΟΥ ΙΣΤΙΜΠΕΗ. 
Σας καλώ να συμμετέχετε ως ιδρυτικά μέλη στην προσπάθεια για διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης. 
Κόστος συμμετοχής (δικαστικά έξοδα): 30 ευρώ/ιδρυτικό μέλος
Πληροφορίες εδώ
https://www.facebook.com/groups/119138361496331/permalink/744430298967131/

Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: