ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Καλά νέα για τον ευρωπαϊκό βίσονα

 

Κινδύνευε με εξαφάνιση αλλά χάρις στις προσπάθειες διάσωσης του οι πληθυσμοί του τριπλασιάστηκαν και πρέπει τώρα να οργανωθεί ένα νέο πρόγραμμα για την διαβίωση του. Υπάρχουν όμως σημαντικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν

Το μεγαλύτερο θηλαστικό της Ευρώπης, ο ευρωπαϊκός βίσονας, αρχίζει να ανακάμπτει σε αριθμούς χάρη στις προσπάθειες διατήρησης και στα προγράμματα αναπαραγωγής, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN)

Ο ευρωπαϊκός βίσονας είναι το βαρύτερο σωζόμενο άγριο ζώο στην Ευρώπη και εξαιτίας του κυνηγιού οι πληθυσμοί του μειώθηκαν δραστικά. Στις αρχές του 20ού αιώνα, άτομα του είδους βρισκόταν μόνο σε αιχμαλωσία  και επανήλθε στην άγρια ​​φύση στη δεκαετία του 1950. Για αυτό τον λόγο είχε μπει στην λίστα των απειλούμενων ειδών που εκδίδει η IUCN.

Έκτοτε ξεκίνησε μια οργανωμένη προσπάθεια διάσωσης του ευρωπαϊκού βίσονα «μπολιάζοντας» τις λίγες αγέλες που είχαν απομείνει με βίσονες που ζούσαν σε αιχμαλωσία. Το 2003 είχαν καταγραφεί μόλις 1.800 βίσονες που ζούσαν ελεύθεροι κυρίως σε περιοχές της Πολωνίας, της Λευκορωσίας και του Καυκάσου. Όπως αναφέρει η έκθεση της IUCN υπάρχουν πλέον 47 αγέλες με τον συνολικό πληθυσμό τους να ξεπερνάει τα 6.200 άτομα. Ωστόσο, τα κοπάδια είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένα το ένα από το άλλο. Μόνο οκτώ από αυτά είναι αρκετά μεγάλα για να χαρακτηριστούν γενετικά βιώσιμα μακροπρόθεσμα.

Ιστορικά, οι βίσονες επανήλθαν κυρίως σε δασικά ενδιαιτήματα, όπου δεν βρίσκουν αρκετό φαγητό το χειμώνα. Όταν μετακινούνται από το δάσος σε αγροτικές περιοχές, έρχονται αντιμέτωποι με αγρότες που θέλουν να προστατέψουν τα χωράφια τους.. Για να μειωθεί ο κίνδυνος σύγκρουσης και η εξάρτηση του βίσονα από τη συμπληρωματική σίτιση, θα είναι σημαντικό να δημιουργηθούν προστατευόμενες περιοχές που περιλαμβάνουν ανοιχτά λιβάδια για βόσκηση. Μένει τώρα να διαπιστωθεί αν αυτό είναι εφικτό να συμβεί και σε ποιο βαθμό.

Πληροφορίες: protagon.gr , iucn.org και theguardian.com

Να είστε ολες και όλοι καλά

εντός και εκτός Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: