ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

«Λουκέτα» σε 53.000 εμπορικές επιχειρήσεις βλέπει τους επόμενους μήνες η ΕΣΕΕ


Περίπου 53.000 εμπορικές επιχειρήσεις αναμένεται να βάλουν «λουκέτο» μέσα στους επόμενους μήνες, όπως εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Η έρευνα δείχνει ότι τα «λουκέτα» στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας, αυξήθηκαν από τον Αύγουστο του 2010 κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Στο σύνολο των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων, από το 15% που ήταν κλειστές το καλοκαίρι του 2010 και 21% το χειμώνα του 2011, τον Αύγουστο του 2011 το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 25%.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ και με βάση τον «Δείκτη Επιβίωσης Εμπορίου», ο οποίος αφορά μόνο τους υπό εξέταση εμπορικούς δρόμους, από τις 324.000 εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στις αρχές του 2009, επιβίωσαν τον Αύγουστο του 2011 οι 255.000 και έκλεισαν οι
68.000.
Προβάλλοντας τον Δείκτη Επιβίωσης, στον σημερινό αριθμό των εν λειτουργία επιχειρήσεων, τότε το 2012 με τον ίδιο ρυθμό αύξησης των λουκέτων, σε 6 μήνες, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2012, θα λειτουργούν, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, 228.000 εμπορικές επιχειρήσεις και σε ένα χρόνο, δηλαδή τον Αύγουστο του 2012 θα λειτουργούν 53.000 λιγότερες, επιβιώνοντας από την σημερινή κατάσταση 202.000 καταστήματα.
Πρόκειται δηλαδή για μια συνολική «αποχώρηση» από την αγορά την διετία 2010-2012, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, περί των 122.000 εμπορικών επιχειρήσεων, όπως αναφέρεται στην έρευνα της ΕΣΕΕ.
Στην έρευνα σημειώνεται πάντως ότι η πτωτική τάση του δείκτη ενισχύει το επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις πλέον «μάχονται» και προβάλλουν τις τελευταίες αντιστάσεις τους να ανατρέψουν τη δυσχερή θέση τους στο οικονομικό περιβάλλον.
Από την έρευνα της ΕΣΕΕ προέκυψαν και άλλες σημαντικές διαπιστώσεις πέρα από τα «λουκέτα».
Συγκεκριμένα, παρατηρείται μετακίνηση εμπορικών επιχειρήσεων από παρόδους σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων.
Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη λόγω μείωσης των ενοικίων και μεγάλης προσφοράς κενών καταστημάτων που βρίσκονται σε εμπορικότερα σημεία.
Επίσης, μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις έκλεισαν θεωρητικά και ουσιαστικά, άλλα όχι
γραφειοκρατικά και τυπικά. Παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν την δραστηριότητά τους.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη, αν και ο αριθμός του «λουκέτων» είναι σχετικά μικρότερος από την Αθήνα, η κατάσταση των κλειστών μαγαζιών είναι ιδιαίτερα έντονη, αφού παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση του ρυθμού σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο και σχεδόν διπλασιασμός από τον Αύγουστο του 2010.
Η πορεία του δείκτη επιβίωσης του εμπορίου στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας συνδέεται με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην περιοχή

tanea.gr
seleo.gr/

Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: