ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΛΑΜΠΡΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ...



Πραγματική Λαμπρή ζει φέτος το Μόντρεαλ, καθώς ο μαγιάτικος ήλιος συνηγορεί στην μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Χθες τα μεσάνυχτα το «Χριστός Ανέστη» σιγόψαλλαν οι Ελληνες του Μόντρεαλ, ανά τους δώδεκα Ελληνορθόδοξους ναούς της πόλης, που πλημμύρισαν από κόσμο διψασμένο να βιώσει για μια ακόμη χρονιά τη θρησκευτική του παράδοση μακριά από την πατρίδα.

Οι Ελληνες του Μόντρεαλ, συνέρρευσαν στις εκκλησιές μέσα και γύρω από την πόλη καταθέτοντας τις ευχές τους για την Ανάσταση καθώς ο καιρός είναι ιδιαίτερα ζεστός, γενναιόδωρα ανοιξιάτικος. Ο Μητροπολίτης Καναδά, στο Αναστάσιμο μήνυμά του, κάνει έκκληση στους Ελληνες απανταχού του Καναδά να συνδράμουν τα αδέλφια της Ελλάδας και της Κύπρου: «Είμαστε μπροστά στην σταυρική θυσία του Χριστού. Θυσιάζεται για την δική σου, την δική μου και την σωτηρία όλου του κόσμου.

Ενώ σφαδάζει από τους πόνους, συγχωρεί ακόμη και τους σταυρωτές Του. Τόση είναι η αγάπη Του για τον άνθρωπο. “Απειρη η συμπόνοια Του. Απύθμενη η φιλανθρωπία Του. Εσύ κι εγώ τί κάνουμε; Πόσο υποφέρουν τα αδέλφια μας στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες; Πώς νιώθουμε; Τούς συμμεριζόμαστε; Τούς συμπονούμε; Όχι με λόγια. Έμπρακτα. Βοήθησες μια οικογένεια που υποφέρει στην Ελλάδα, στην Κύπρο ή και σε άλλο μέρος;», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ευχάριστη καλοκαιρία ολόκληρης της Μεγάλης Εβδομάδας ενθάρρυνε τον Ελληνισμό να παρακολουθήσει μαζικά τις καθημερινές ακολουθίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και τη λιτανεία των Επιταφίων ,στην ελληνοκατοικήσιμη περιοχή του Πάρκ Εξτένσιον, αργά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής.

Οι Ελληνες του Μόντρεαλ στριφογυρίζουν στη σούβλα, από το πρωί, τον παραδοσιακό οβελία, στήνοντας γλέντια με δημοτική μουσική στους κήπους και τα γκαράζ τους. Τα κόκκινα αυγά , τα κουλουράκια και τα τσουρέκια αποτέλεσαν μέρος του παραδοσιακού σκηνικού του Πάσχα, που συγκέντρωσε γύρω από το γιορτινό τραπέζι τις οικογένειες της Ελληνικής ομογένειας με μία έκφραση νοσταλγίας για τη μακρινή πατρίδα.
karfitsa.gr

Χριστός Ανέστη Χρόνια πολλά
σε όλες και όλους
εντός και εκτός Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: