ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015

Στα όρια τους οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ηράκλεια Σερρών


  • Ο επαγγελματίας δεύτερης γενιάς Δημήτρης Σαπουντζής
  •  καταθέτει τις απόψεις του
 Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
 Για την αγορά της Ηράκλειας που φθίνει συνεχώς, την ανασφάλεια που νοιωθούν οι κάτοικοι της περιοχής λόγω της έξαρσης κλοπών και διαρρήξεων αλλά και για το παρόν και το μέλλον της κίνησης Πολιτών «για μία Ηράκλεια που θα υπάρχει και αύριο» αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» ο επαγγελματίας δεύτερης γενιάς Δημήτρης Σαπουντζής. Με γλαφυρότητα περιγράφει την εικόνα της άλλοτε κραταιάς κωμόπολης λέγοντας ότι ευτυχώς υπάρχουν οικογενειακές επιχειρήσεις με μακρόχρονη παρουσία στο εμπόριο, διαφορετικά ίσως και να μην υπήρχε αγορά στην Ηράκλεια σημειώνει με έμφαση. Υπογραμμίζει ότι μεγάλη πληγή για την περιοχή είναι η ανασφάλεια που νοιωθούν οι κάτοικοι αφού οι κλοπές και οι διαρρήξεις εξακολουθούν να είναι καθημερινά φαινόμενα.
 Κάτω από ποιες συνθήκες περιμένει τα Χριστούγεννα η αγορά της Ηράκλειας;
Η αγορά της Ηράκλειας περιμένει τα Χριστούγεννα με αισιοδοξία υπό την προϋπόθεση ότι θα πέσουν κάποια χρήματα στον αγροτικό πληθυσμό που στηρίζει την αγορά μας. Μέχρι στιγμής η κίνηση είναι υποτονική.
Πολλά καταστήματα είναι κλειστά στους εμπορικούς δρόμους της πόλης. Είναι προϊον της τελευταίας πενταετίας με την οικονομική κρίση ή παλιότερο;
Όχι είναι προϊον της κρίσης. Αν στην Ηράκλεια δεν υπήρχαν παραδοσιακά παλαιά καταστήματα, οικογενειακές επιχειρήσεις ίσως να μην υπήρχε αυτή την στιγμή αγορά. Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες δεύτερης και τρίτης γενιάς στην Ηράκλεια. Έχουν δημιουργηθεί επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια αλλά ελάχιστοι μπόρεσαν να επιβιώσουν.
Πόσα καταστήματα υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ηράκλεια;
Στις προηγούμενες εκλογές του συλλόγου των Επαγγελματιών της Ηράκλειας οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί πριν από πέντε χρόνια είχαν ψηφίσει 350 με 400 μέλη. Δεν έχω εικόνα για τον ακριβή αριθμό των επαγγελματιών που υπάρχουν σήμερα αλλά σαφώς υπολείπεται του αριθμού που σας προανέφερα. Εκτός από τον κεντρικό εμπορικό δρόμο στους πεζοδρόμους από τα είκοσι καταστήματα τα δεκαοκτώ είναι άδεια.
Ο σύλλογος επαγγελματοβιοτεχνών Ηράκλειας υφίσταται;
Έχει ολοκληρωθεί η θητεία του συλλόγου και κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν εκλογές αλλά όταν επαγγελματίες δεν κάνουν σεφτέ τι διάθεση να υπάρχει για να υπάρχει για να λειτουργούν τα θεσμικά όργανα. Τι όρεξη να έχει ο επαγγελματίας να ασχοληθεί με τα κοινά και τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.
Υπήρξατε δραστήριο μέλος της Κίνησης των Πολιτών «για μία Ηράκλεια που θα υπάρχει και αύριο». Σήμερα η Ηράκλεια και η περιοχή γενικότερα συνεχίζει να βιώνει το κλίμα της ανασφάλειας και των διαρρήξεως καταστημάτων και σπιτιών;
Η κατάσταση παραμένει η ίδια, δεν μπόρεσε να βελτιωθεί κάτι. Η περιοχή είναι απροστάτευτη, μέρα μεσημέρι μπαίνουν στα σπίτια και κλέβουν, Οι περισσότερες διαρρήξεις γίνονται νωρίς το απόγευμα παρά το βράδυ. Πρόσφατα κτύπησαν κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στις 5.30 το πρωί ενώ σε κοντινή απόσταση υπήρχαν ανοικτά καταστήματα . Δεν φοβούνται τίποτε, είναι αδίστακτοι.
Η κίνηση Πολιτών της Ηράκλειας παραμένει ενεργή;
 Η κίνηση αυτή ξεκίνησε ως ένας σύλλογος, μία εφημερίδα διαδικτυακή μέσα από την οποία θα αναπτυσσόταν μία γόνιμη συζήτηση μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις. Δυστυχώς κάποια γεγονότα που έλαβαν χώρα με απογοήτευσαν. Το κίνημα συνεχίσει να υπάρχει και να φιλοξενεί ανακοινώσεις αλλά δεν υπάρχει η ζωντάνια και ο παλμός που υπήρχε. Η κίνηση λειτουργεί στους υποτονικούς ρυθμούς της αγοράς της Ηράκλειας.
http://www.sertharros.gr/
Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

1 σχόλιο:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Περασα μετα απο πολυ καιρο και απο εδω για να σου ευχηθω Υγεια πανω απ ολα!!!!
Εύχομαι η μαγεία των Χριστουγέννων να μας αγγίξει όλους και να μας δώσει το χαμόγελο και καθετι που χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι στη δύσκολη καθημερινότητα αυτής της εποχής.
˛.°★。˛ΟΜΟΡΦΑ ��˛ ΜΑΓΙΚΑ ��˛ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ°.★* *
˛°_██_*。*./ \ .˛* .˛.*.★* *★ 。**
˛. (´• ̮•)*˛°*/.♫.♫\*˛.* ~`˛_Π_____. * ˛*
.°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*../______/~\*.
*(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬-