ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Τα λέμε και στο Facebook




Στο ερώτημα των φίλων αν έχω Facebook ή και γιατί δεν έχω,
η απάντηση ήταν απλή.
Δε γνωρίζω και δεν προλαβαίνω.

Ε' τώρα σας λέω πως έχω,και μάλιστα
σε δυο διεθύνσεις.

Κάντε κλίκ στο mygonimo και Anestis Ketsetzidis
και βλέπουμε...

Παρακαλώ την κατανοηση σας για τυχόν λάθη και ατέλειες...

Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

8 σχόλια:

Exagono είπε...

Αντε βρε επιτελους.
Κανεμε add.

VAD είπε...

Foris,γιατί να "σε...κάνει" add και να μην τον κάνεις εσύ;:)
-Ανέστη,δυο κατευθειαν;;;Μπρβο!Αργησες,αλλά επεσες με τα μούτρα!:))
-Θα "σε...κάνω" add,
θα "με...κάνεις" κεφτέδες;:)))

Καλημέρα,ωρέ παλικάρια...

Exagono είπε...

Vad επειδη με καγχαζεις δες τι λεει ο Μπαμπινιωτης «ΜΕ ΛΕΣ» ‘Η «ΜΟΥ ΛΕΣ»; Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Posted by indictos on Φεβρουαρίου 20, 2009
“…Το όλο θέμα ξεκινά σε παλαιότερες εποχές, με την κατάργηση της δοτικής* οπότε και γεννιέται η ανάγκη να βρεθεί νέα λύση εκεί που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούταν η συγκεκριμένη πτώση. Έτσι, καθημερινές φράσεις όπως π.χ. το “λέγεις μοι” παύουν να υφίστανται και η γλώσσα αναζητά έναν νέο τρόπο έκφρασης. Στην Βόρειο Ελλάδα προτιμήθηκε η αιτιατική ενώ στην Νότιο Ελλάδα η γενική για να δώσουν (σε νεώτερα ελληνικά) “με λες” και “μου λες”, αντίστοιχα.

Και οι δύο αυτοί τύποι είναι σωστοί καθώς χρησιμοποιούνται κανονικότητα μέσα στους αιώνες από τους Έλληνες. Κατά μίαν άποψη η αιτιατική είναι πιο κοντά στην δοτική οπότε, όσο παράξενο και να ακούγεται, ο βορειοελλαδίτικος τύπος (με λες) θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι πιο δικαιολογημένος.

Ο βασικότερος λόγος που σήμερα η σύνταξη με γενική θεωρείται ορθότερη (μου λες) είναι μάλλον επειδή η Νότιος Ελλάδα απελευθερώθηκε πρώτη και η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο νέο κράτος ήταν αυτή που μιλούσαν σε εκείνα τα μέρη.

Σήμερα, ειδικά μέσω των μέσων μαζική ενημέρωσης, έχει καθιερωθεί γενικότερα ο τύπος με την γενική. Το βέβαιο είναι πως έχει περάσει στο υποσυνείδητό μας ως ο ορθός τρόπος αν και αυτό όπως είδαμε δεν στέκει πραγματικά.

Παρεμπιπτόντως, δυο από τους λογοτέχνες που έχουν γράψει με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι ο Κώστας Π. Καβάφης και ο Αθανάσιος Χριστόπουλος.

Ας μην ξεχνάμε το εξής σημαντικό: οι νοτιοελλαδίτες, που εκφράζουν τη δοτική μέσω γενικής λέγοντας “θα σου πω κάτι”, “θα της δώσω κάτι”, στον πληθυντικό διαπράττουν ακριβώς το “σφάλμα” που καταλογίζουν στα εκ Βορρά αδέλφια τους, και λένε: “θα σας πω κάτι”, “θα τους δώσω κάτι”. Χρησιμοποιούν δηλαδή αιτιατική! Επομένως, καθαρά από απόψεως ομοιογένειας, τα βόρεια ιδιώματα είναι πιο συνεπή διότι χρησιμοποιούν αιτιατική και στον ενικό και στον πληθυντικό….”

Αυτά λέει ο κ. Μπαμπινιώτης στο Βήμα.
Ουτε φιλολογος ναμουν.
Vad το αντιθετο του αρνιομουνα πιο ειναι?

VAD είπε...

Foris,καμιά πρόθεση,φίλε Φόρη,και το ξέρεις:)
-Φυσικά και δεν απαιτειται Μπαμπινιώτης,για να μας πει οτι εχουμε δικιο,ειτε "με" είτε "μου",και τα δυο ειναι ολόσωστα...
-Αρνιόμουνα;;;Δε θα δώσω τηνα παντηση που ξερεις,αλλά για να γελάσει περισσότερο το πικραμενο μας χειλάκι,(έχουμε μαυρισει γμτ),θα δωσω άλλη διάσταση στην απ΄ντηση μου:-Κατσικομούλαρα:)))
Ούτε που το περίμενες,ε;:)))

Anestis Ketsetzidis είπε...

Φόρη
νομίζω πως το blog μου πάει περισσότερο.
Θα προσπαθήσω και με το FB

Anestis Ketsetzidis είπε...

VAD
γίνεται χαμός σε όλο το διαδύκτιο.
Το blog είναι πιο ήσυχο...

VAD είπε...

Ανεστη,προσωπική αποψη,και τα δυο εχουν υπέρ και κατά,το μπλογκ το διαβαζει ο καθενας(κινδυνος εδω να μπαινουν και να μου το κανουν θερινο με τα κακοήθη σχόλια,ενω στο fb μονο οι φίλοι,εχει κι αλλα,αλλά αλλη ωρα...

Anestis Ketsetzidis είπε...

Βασίλη
προχωράω και βλέπω...