ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Πώς θα ζούμε με βουλγαρικούς μισθούς

Τα μέσα έσοδα, οι δαπάνες, η κατανάλωση και οι καταθέσεος των νοικοκυριών της Βουλγαρίας, στα δεδομένα της οποίας φαίνεται να πλησιάζουμε

Αναζητώ συνεχώς στον βαλκανικό τύπο, να βρω στοιχεία προκειμένου να πληροφορηθώ πώς θα ζω με μισθούς Βουλγαρίας, αφού όλοι πια με ενημερώνουν ότι προς τα εκεί πηγαίνουμε.

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας επ’ αυτού και μεταφέρω τα κυριότερα στοιχεία για να…προετοιμαζόμαστε. Ήδη, σε παλαιότερο παρόμοιο σημείωμα είχα γράψει πως και η μέση βουλγαρική αστική οικογένεια, συμπληρώνει το εισόδημά της από τα «καλούδια» που στέλνουν οι συγγενείς του χωριού. Το είδα σε προχθεσινό ρεπορτάζ στις ειδήσεις, να συμβαίνει και στη χώρα μας.

Τα τελευταία δύο χρόνια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης ο Βούλγαρος είναι πιο λογικός όσον αφορά τον προσωπικό του προϋπολογισμό, τον διαχειρίζεται καλύτερα και εξοικονομεί για δύσκολες στιγμές. Ταυτόχρονα το κόστος της ζωής αυξάνεται, ενώ οι αμοιβές μένουν οι μικρότερες στις χώρες της Ε.Ε., λέγει το ρεπορτάζ.

Τις χαμηλές αμοιβές στη Βουλγαρία οι εμπειρογνώμονες εξηγούν με τις δυνατότητες της οικονομίας, την παραγωγικότητα εργασίας και το επίπεδο των τιμών. Οι αμοιβές στο δημόσιο τομέα είναι παγωμένες ήδη για τρίτο έτος. Το ίδιο παρατηρείται και σε μεγάλο μέρος των ιδιωτικών εταιρειών, όπου δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις μείωσης των αμοιβών λόγω της κρίσης και συρρίκνωσης των παραγγελιών. Ταυτόχρονα οι τιμές των βασικών προϊόντων συνεχώς αυξάνονται. Μόνο η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε κατά 70%. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας για φέτος, ο Βούλγαρος περιορίζει τα έξοδά του και αφήνει για καλύτερες μέρες την επισκευή του σπιτιού, την αγορά νέου αυτοκινήτου ή ακινήτου.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία τα εισοδήματα των Βουλγάρων αυξάνονται δύο φορές πιο αργά, από τα έξοδα. Η βασική πηγή εισοδημάτων στη Βουλγαρία παραμένουν ο μισθός και η σύνταξη, που εξασφαλίζουν το 82% του εισοδήματος των νοικοκυριών, δείχνει έρευνα του προϋπολογισμού των νοικοκυριών για το β' τρίμηνο του έτους. Άλλα 8% των χρημάτων στα βουλγαρικά νοικοκυριά εξασφαλίζονται από συμπληρωματική απασχόληση.

Τα κατά μέσον όρο έσοδα ενός νοικοκυριού για την περίοδο Απρίλιο-Ιούνιο φέτος, ανέρχονται σε 480 περίπου ευρώ, που σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους σημειώνουν αύξηση κατά 3%. Τα έξοδα όμως αυξήθηκαν περισσότερο από 8%. Το δεύτερο τρίμηνο του 2011 παρατηρείται πτώση της κατανάλωσης τροφίμων και γενικότερα εμπορευμάτων κατά 3%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Ταυτόχρονα, η Κεντρική Τράπεζα Βουλγαρίας καταγράφει άνοδο των αποταμιεύσεων στις τράπεζες. Στα τέλη Ιουλίου οι καταθέσεις μόνο των πολιτών, χωρίς αυτές των εταιρειών, ανέρχονταν σε περίπου 15 δισ. ευρώ. Μαζί με τις αποταμιεύσεις των εταιρειών ανέρχονταν σε περίπου 32 δισ. ευρώ.

Αυτές οι αντιφατικές τάσεις -η περιορισμένη κατανάλωση αφενός και η άνοδος των καταθέσεων αφετέρου- έχουν τη λογική εξήγησή τους. Αιτίες για τη χαμηλή κατανάλωση είναι η λιτότητα και η αυξανόμενη ανεργία. Αφετέρου οι Βούλγαροι με οικονομική ευχέρεια, προτιμούν να εξοικονομούν αντί να επιπλώνουν ή επισκευάζουν το σπίτι τους. Δικαιολογημένη έως κάποιο βαθμό είναι μόνο η αγορά κατοικίας. Η περιορισμένη κατανάλωση εξηγείται με τη συνεχιζόμενη κρίση και τις χρηματοοικονομικές δυσκολίες λόγω της χαμηλής ανόδου της οικονομίας, που παρατηρείται σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών.

Και αυτή σύμφωνα με τους οικονομολόγους είναι η φυσική συμπεριφορά σε περίοδο κρίσης, όταν οι προοπτικές είναι ασαφείς η ασφάλεια βασίζεται στις αποταμιεύσεις.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έρευνα μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας, το 1/3 των Βουλγάρων δεν έχουν σε κατάθεση ούτε 500 ευρώ για έκτακτες περιπτώσεις. Σύμφωνα με την έρευνα μέρος των Βουλγάρων είναι της γνώμης ότι οι οικονομίες δεν είναι η αρετή, που θεωρούνταν στο παρελθόν και υπολογίζει σε τραπεζικά δάνεια για την επίλυση κάποιου τρέχοντος προβλήματος.


Ο Μακεδών

Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: