ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Προφήτης Ηλίας Αχλαδοχωρίου Σερρων

Το Αχλαδοχώρι είναι ένα γραφικό χωριό που βρίσκεται μεταξύ Σιδηροκάστρου και βουλγαρικών συνόρων, μέσα σε κοιλάδα, ανάμεσα στα βουνά Όρβηλος από βόρεια και Βροντούς από νότια.


Στο κέντρο του χωριού, υψώνεται κυριολεκτικά ο περίφημος ιστορικός ναός του Προφήτη Ηλία, που τιμάται ιδιαίτερα ως ο προστάτης του. Κτίστηκε το 1870. Η παράδοση αναφέρει πως ο ναός ήταν στην αρχή ένα μικρό εκκλησάκι. Οι πολλές χαρές στο χωριό, οι πλούσιες σοδειές, η οικονομική ευφορία, η προφύλαξη απο τους Τούρκους, αποδίδονται στον προστάτη του χωριού, τον Προφήτη Ηλία.


Ο λαός αναγνωρίζοντας την αλήθεια αυτή, αποφάσισε να κτίσει το μεγαλοπρεπέστατο ναό προς τιμήν του. Η απόφαση που πήρε η διοίκηση του Αχλαδοχωρίου ήταν Όλο το χωριό είναι υποχρεωμένο να προσφέρει χρήματα, υλικά, εθελοντική εργασία. Μέχρι να χτιστεί η Εκκλησία του Προφήτη Ηλία θα απαγορευτούν οι γιορτές, τα πανηγύρια, οι γάμοι, τα βαφτίσια και όλες οι άλλες χαρές στο χωριό.


Οι χωρικοί κράτησαν την υπόσχεση τους και με το παραπάνω. Κάθε Κυριακή οι κάτοικοι πρόσφεραν προσωπική εργασία για να τελειώσει οσο πιο γρήγορα γινόταν ο ναος. Το 1867 άρχισε το κτίσημο της εκκλησίας και τελείωσε το καλοκαίρι του 1870, οπου και έγιναν πανηγυρικά τα εγκαίνια. Όλος ο λαός απο την γύρω περιοχή παραβρέθηκε στα εγκαίνια, τιμώντας έτσι τον Προφήτη Ηλία στο πανηγύρι του.


Το 1877 τελείωσε και η αγιογραφία του ναού, που αποτελούνταν απο παραστάσεις απο την Π.Διαθήκη, όπως ο Παράδεισος, ο Νώε, η μετάσταση του Προφήτη Ηλία. Στις παραστάσεις της Κ.Διαθήκης, θαυμάζονται, παραβολές, σκηνές της ζωής του Χριστού. Άγνωστος, δυστυχώς παραμένει ο σπουδαίος αγιογράφος.

Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.

ΥΣ
Σύντομα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιερό ναό
Αγίου Παντελεήμων Γονίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: