ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΑΛΣΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ


Στο όμορφο ορεινό χωριό Στάγειρα του Δήμου Αριστοτέλη, σ' ένα πάρκο με εκπληκτική θέα σ' όλον τον κόλπο της Ιερισσού, βρίσκεται το "Άλσος Αριστοτέλους". Το Άλσος, στο οποίο εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ο αδριάντας του Αριστοτέλη, εξοπλίστηκε με πολλά γνωστά διαδραστικά όργανα. Στα όργανα αυτά βρίσκουν εφαρμογή φυσικά φαινόμενα για τα οποία γίνονται αναφορές στο σύγγραμμα του μεγάλου Δασκάλου "Τα Φυσικά". Το πάρκο Αριστοτέλη έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για μεμονωμένους τουρίστες και σχολεία, αφού συνδυάζει φανταστικά την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση.


Πυξίδα
 Η φιλοσοφία δεν έχει τόπο, είναι παγκόσμια και κτήμα της ανθρωπότητας. Η αριστοτελική φιλοσοφία έχει φθάσει σε όλα τα μέρη του κόσμου και είναι αφετηρία της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης. 

Υδροστρόβιλος
 Η ενέργεια που δίνεται με την περιστροφή του μοχλού δημιουργεί την δίνη στο υγρό, όπως η περιστροφική κίνηση του αέρα δημιουργεί τον ανεμοστρόβιλο. 

Ηλιακό ρολόι 
Το οριζόντιο ηλιακό ρολόι δείχνει τον χρόνο στο σημείο που βρισκόμαστε. Η διαφορά με την επίσημη ώρα είναι 1:25 το καλοκαίρι και 0:25 τον χειμώνα. Μέσα από τις καμπύλες γραμμές, εκτός από την ώρα βλέπουμε ακόμη και τον μήνα που διανύουμε. 

Οπτικοί Δίσκοι 
 Όταν εικόνες περνούν με μεγάλη ταχύτητα από το ανθρώπινο μάτι δεν αντιλαμβανόμαστε τις εικόνες σαν διαφορετικές.
 
Φακός 
Κάθε φωτόνιο (ποσό ενέργειας ακτινοβολίας) από μόνο του έχει ελάχιστη ενέργεια, όταν όμως όλα μαζί συγκεντρωθούν σε ένα σημείο η ενέργεια αυτή γίνεται πολύ μεγάλη. 
Εδώ ο Μήτσος ανάβει το τσιγάρο του.
Πεντάφωνο
 Ανάλογα με το ειδικό βάρος και τη μάζα, από κάθε υλικό παράγεται με την κρούση διαφορετική ηχητική συχνότητα. Οι 5 γρανίτες ανταποκρίνονται στην κλίμακα του αρχαίου πενταφώνου. 

Παραβολικά κάτοπτρα 
 Τα μεταφερόμενα μέσω του αέρα ηχητικά κύματα ανακλώνται στο παραβολικό κάτοπτρο και η ενέργεια τους συγκεντρώνεται στο κέντρο. Κατά την ανάκλαση επαναλαμβάνεται το ίδιο φαινόμενο.
 
Σφαίρες αδράνειας 
Μεταφορά ορμής κατά την κρούση των σφαιρών, όπου διατηρείται η ορμή που μεταφέρεται διαδοχικά σε κάθε μια μέχρι την τελευταία. 

Εκκρεμές 
 Η ενέργεια του ενός συστήματος που ξεκινά την ταλάντωση μεταφέρεται λόγω σύζευξης στο άλλο σύστημα με αποτέλεσμα το πλάτος ταλάντωσης να μειώνεται στο πρώτο και να αυξάνεται στο επόμενο.



ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

 Να είστε όλες και όλοι καλά,
εντός και εκτός Ελλάδας.


2 σχόλια:

VAD είπε...

Από χρόνια λεω να το δω απο κοντά,ακομα δεν αξιώθηκα...

Anestis Ketsetzidis είπε...

Βασίλη
κακώς.
Κάνεις την βόλτα σου στο πάρκο,
κάνεις το μπάνιο σου σε μια κοντινή παραλία και ξεκουράζεσαι σε κάποιο παραλιακό ουζερί,ξέρεις ψαράκια,μεζεκλίκια και φυσικά τσιπουράκι.
Περιμένω την σχετική ανάρτηση.